Szezonális zöldség és gyümölcsajánló az egészség jegyében, receptekkel

A boltok polcain szezontól függetlenül bármikor találhatunk epret, kígyóuborkát és paradicsomot, de sajnos sem az ízük, sem a vitamintartalmuk nem üti meg a kívánt szintet. De akkor mit vegyünk, és mit együnk a zord időben? Eláruljuk, és recepteket is mutatunk melléjük.

Valószínűleg a kényelem vesz rajtunk erőt, amikor télen is azokhoz a zöldségekhez és gyümölcsökhöz nyúlunk, amikhez az év más időszakaiban. Megszoktuk a reggelink mellé járó paprikát és paradicsomot, ebéd után pedig szívesen nassolunk gyümölcsöt, jöjjön bármilyen távolról is. Pedig csupán egy kis tudatosságra lenne szükségünk ahhoz, hogy egészségesebb és minőségibb tápanyagokat vigyünk a szervezetünkbe. Ha a táplálkozásunkat összhangba hozzuk a természet változásaival, sokkal jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

Télen a legjobb, amit tehetünk, ha egyrészt gyökérzöldségekkel fedezzük a napi ásványi anyag és vitaminbevitelt. A cékla, jégcsapretek, fekete retek, paszternák, sárgarépa, édesburgonya, zeller, petrezselyemgyökér számtalan módon felhasználható, nem csak köretként vagy levesbe. A reszelt cékla vagy répa akár a reggelinket is színesítheti, de, ha bevállalósak vagyunk, még süteményt is készíthetünk belőlük. Fontos tápanyagforrásaink a hideg időben a hüvelyesek. A bab és a lencse mellett bátran próbáljuk ki a csicseriborsót is, és készítsünk belőle finom hummuszt. A káposzta– és hagymafélék minden évszakban jó választásnak tűnnek, magas a C-vitamin tartalmuk és más egyéb vitaminokban sem szenvednek hiányt.

Idényzöldségeket még csak-csak találunk januárban is, de a gyümölcsökkel már nehezebb dolgunk van. Szerencsére az alma és a körte jól tárolható, hűvösebb pincében akár hónapokig is friss marad. Emellett nem kell lemondanunk a déli gyümölcsökről sem, az utóbbi évek nagy slágere a pomelo, ami ormótlan külseje ellenére fantasztikus gyümölcs. Kifejezetten téli gyümölcs a naspolya, a kökény és a csipkebogyó, amit a piacokon biztosan beszerezhetünk.

Ha idényzöldségeket választunk azzal nem csak az egészségünkért, de a környezetért is sokat teszünk. Ráadásul ezek a zöldségek és gyümölcsök sokkal finomabbak, ízesebbek, olcsóbbak és arra ösztönöznek, hogy új dolgokat találjunk ki a konyhában.

Szöveg: M.M.