Gyerekkori álom felnőttként? Balettozni sosem késő!

Ma 141 éve mutatták be a moszkvai Nagyszínházban A hattyúk tavát. Ennek apropójaként elmerengtünk azon, hogy milyen felnőttként belekóstolni a balett rejtelmeibe, sőt, konkrét gyakorlatsorokat is mutatunk videós formában.

Ha elvárások nélkül kezdünk bele, akkor mindenképpen ajánlott. Az kétségtelen, hogy balerina már nem lesz belőlünk, de attól még számtalan csodás előnyünk fakadhat abból, ha elsajátítjuk ezt a rendkívül nőies mozgásformát. A balett amellett, hogy erősíti a törzsizmokat, javítja a tartást, magabiztosabbá tesz, segítségével harmóniába kerülhetünk önmagunkkal és a testünkkel.

„Nem vagyok hajlékony, attól még sikerülhet?”

Természetesen. Nem gond, ha a lábunkat nem tudjuk az orrunk elé lendíteni, mivel nem a mozdulat tökéletessége a cél, sokkal inkább a fejlődés. A felnőtt szervezet már jóval kötöttebb, ezért fontos a fokozatosság, ne akarjunk azonnali eredményt. Szerencsére számos helyen kipróbálhatjuk ezt a táncot, ha valóban érdekel minket, akkor az biztos, hogy már az első alkalommal nagy hatással lesz ránk.

Művészet és sport

Ha valaki kellő kitartással rendelkezik, akkor akár már pár hét után is tapasztalhatja, hogy megnyúlik a gerincoszlop, a mozdulatai kecsesebbek és rendezettebbek lesznek. A balett nagyon sok mozgás alapja, hiszen a megfelelő nyújtás és izoláció (az a képesség, amellyel az egyes testrészeket elkülönítjük egymástól) elengedhetetlen, különösen a finom, nőies sportoknál.

A zene varázsa

A klasszikus zene bámulatos hatással van az emberre, segít rendszerezni a gondolatainkat, és a stresszkezelésben is hasznát vehetjük. Ha rendszeresen hallgatjuk, javíthatja a tanulási és gondolkodási képességünket. Mindez a balettel párosítva rendkívüli élmény.

Javítja a tartást

A mozgásszervi betegségeink az esetek többségében a helytelen tartásra, az ülőmunkára és a kevés mozgásra vezethetők vissza. A balett segít orvosolni ezeket a panaszokat, erősíti a hát izomzatát, ezzel kezelhető a rossz tartás okozta hátfájás.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock