Olykor mi is élünk azzal a kifogással, hogy nincs időnk sportolni, viszont ha mostantól a takarítást kicsit tudatosabban csináljuk, két legyet üthetünk egy csapásra. Érdemes a testünkre figyelni a heti kötelező otthoni munka során, ugyanis ilyenkor a különböző izomcsoportjainkat is megdolgoztathatjuk. Mutatjuk, hogyan.

Úszás helyett portörlés

Portörlés közben főként a kar- és a törzsizmokat erősíthetjük. Ha a konyhaszekrények pucolása után esetleg még a könyvespolcot is bevállaljuk, akkor akár egy súlyzós edzést vagy egy kis úszást is kiválthatunk. Az alsó polcok törlése közben figyeljünk a helyes testtartásra!

portörlés

Gyakorlat: A körkörös mozdulatok végzésekor nemcsak a karunk, hanem az egész törzsünk is dolgozik. Emeljünk akár több könyvet is egyszerre, így a végtagjaink mellett még a gerincünket is erősíthetjük.

Futás helyett porszívózás

Senki sem gondolná, hogy 30 perc porszívózás felérhet 30 percnyi tempós sétával vagy 15 percnyi kocogással, pedig ha a munka közben kicsit több figyelmet szentelünk a mozdulatoknak, fejleszthetjük a kar-, a láb- és a hasizmunkat is.

porszívózás

Gyakorlat: Lépjünk előre az egyik lábunkkal támadóállásba, és toljuk előre a porszívót addig, amíg a karunk teljesen nyújtva lesz. Ezután húzzuk vissza.

Torna helyett felmosás

Ha nyeles felmosóval takarítunk, és ügyelünk a tartásunkra, valamint dinamikusan haladunk, akkor akár óránként 192 kalóriát is elégethetünk. Ha nem vagyunk túl fáradtak, kipróbálhatjuk a rongyos verziót is. A guggolásnak köszönhetően így nemcsak a törzsizmot, hanem a karunkat és a combunkat is formába hozhatjuk. Ezek a mozdulatok már-már felérnek egy aerobikórával.

felmosás

Gyakorlat: Ereszkedjünk négykézlábra, és váltott karral, maximálisan előrenyúlva töröljük fel az adott területet, így mindkét karunkat és vállunkat alaposan át tudjuk mozgatni.

Kerékpározás helyett ablakpucolás

A tavaszi nagytakarítás talán egyik legkevésbé kedvelt része az ablaktisztítás. Koncentráljunk mostantól arra, hogy ezzel a házimunkával a szervezetünknek, sőt az alakunknak is kedvezünk. A váll- és karizom-erősítő mozgás 20 percnyi kerékpározással ér fel.

ablakpucolás

Gyakorlat: Mindegy, hogy újságpapírral vagy ronggyal tisztítjuk az üveget, a legfontosabb, hogy váltogatva használjuk a jobb és a bal karunkat, akkor is, ha az egyikkel ügyetlenebbek vagyunk.

Pingpongozás helyett gardróbrendezés

Időnként nem árt a ruháinkat is átválogatni, főleg évszakváltáskor. Nem érdemes ezt a munkát elkapkodni: ha eléggé ügyelünk pakolás közben a mozdulatainkra, akkor akár fél óra pingpongozást is kiválthatunk vele.

gardróbrendezés

Gyakorlat: Próbáljuk meg úgy átrendezni a szekrényünket, hogy nem pakolunk huzamosabb ideig egy polcon. Miután átválogattuk és összehajtogattuk a magasabban lévő polcokra való ruhadarabjainkat, guggoljunk az alacsonyabban lévő polcokhoz, majd jöhet a ruhásszekrény. A változatosság gyönyörködtet, ebben az esetben pedig az alakunkat is formálja.

 

Összeállította: D. E.

Fotók: Thinkstock