Messze még a tavasz, de az időjárás már most is szeszélyes, amit nem mindannyian viselünk jól. A szürke hétköznapokat csak néha ragyogja be egy kis napfény, a kellemesen csípős hideget pedig sokszor fagyos-nyirkos idő váltja fel. Mészégető Marcsi kolléganőnk saját túlélőtechnikáit osztja meg veletek, amik – vigyázat – nem általános érvényűek!

A hideget még csak-csak elviselem, de azt már nem, amikor könyörögni kell egy kis napfényért, és a szürkeség veszi át az uralmat.  Pedig a telek általában ilyenek. Évekkel ezelőtt, hogy ne törjön le annyira ez a „depressziós” évszak, kifejlesztettem pár megoldást.

Illatok

Felfedeztem, hogy az eukaliptusz és menta illata megnyugtat. Nálam ez valami régi, gyerekkori történet lehet, de biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvannak a saját megnyugtató illatai. A mentát teaként fogyasztom, az eukaliptuszt illóolaj formájában párologtatóba csepegtetem.

Ünnep

A január igen szegényes ünnepek tekintetében, ráadásul a nagy decemberi nyüzsgés után furcsán üresnek hat ez a hónap, ezért én minden héten tartok egy aprócska ünnepet. Például idén elmegyek egy új helyre ebédelni a párommal, egy másik héten kiállításra megyünk, majd színházba végül a hónapot egy koncerttel zárjuk. Az a jó, ha mindenki a saját ízlésének megfelelő dolgokat választ. Nem kell feltétlenül színházba menni, lehet bármilyen prigramunk, a lényeg, hogy magunkban vagy egymás között igenis nevezzük ünnepnek, akkor ugyanis egészen máshogy állunk hozzá.

Olvasás

Két taktika létezik, és mindkettő működik. Az egyik, hogy olyan könyveket választok a téli hónapokra, amik elrepítenek egy messzi, lehetőleg egzotikus és meleg tájra – így legalább gondolatban nem fázom. A másik, hogy direkt meghitt, télies regényeket olvasok, nagy történelmi drámákat, amik szintén teljesen elvarázsolnak. Míg Anna Karenináért izgulok, legalább nem a magam ócska szenvedésén jár az eszem.

Zene

Létezik egy mondás: „Táncolj úgy, mintha senki sem látná.” Nos, én mindig így táncolok, de különösen azokon a téli estéken, amikor egyedül vagyok és végre enyém a lakás. A zene tombol, nekem pedig egy dolgom van, hogy elfáradjak. Fantasztikus érzés. Most biztosan bolondnak tűnök, és elvarázsoltnak, de ez az egyik legjobb túlélőleckém.

Valami új, valami kreatív, valami izgalmas

Ez már haladó lecke, és érdemes akár decemberben előkészíteni. Az utóbbi években minden januárban belekezdtem valami újba. Idén végre vezetek egy saját bullet journalt, azaz kreatív, rajzos naplót. Izgalmas feladat, főleg, mert nincs semmi kézügyességem, de pont ezért minden este tíz percre csodálatosan kikapcsol. Segít összegeznem a napomat, és még a rajztehetségem is fejlődik (vagy nem).

 

Szöveg: Mészégető Marcsi

Nyitókép: Thinkstock