Tavaly számos film készült híres regények alapján. Ilyen volt a Gyilkosság az Orient expresszen fantasztikus adaptációja, vagy Stephen King klasszikusának, az Aznak a mozis verziója. Szerencsére „könyves filmekből” idén sem lesz hiány, az alapul szolgáló műveket a bemutató előtt pedig akár el is olvashatnánk. Hogy miért érdemes? Máris kiderül.

Jeff VanderMeer: Expedíció

expedícióA sci-fi és fantasy műfajok kedvelőinek érdemes fellapozni a könyvet a film bemutatása előtt. A sztori központi helyszíne az X Térség, amit a kormány harminc évvel ezelőtt katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánított. Az egymás után tragédiákba fulladó küldetések után egy négy nőből álló kutatócsoportot vezényelnek a helyszínre, akik rövid idő alatt megdöbbentő felfedezéseket tesznek. Jeff Vandermeer Déli Végek-trilógiájának első kötete szépirodalmi magasságokba emelkedő, sodró lendületű, mélyen elgondolkodtató sci-fi, ami nemcsak az ismeretlennel, hanem a saját magunkkal való szembenézésről is szól. A filmes változatban a biológust Natalie Portman alakítja majd, a film várhatóan 2018 februárjában kerül az amerikai mozikba, itthon várhatóan csak a Netflixen lesz elcsíphető.

Madeleine L’Engle: Időcsavar

Az amerikai írónő 1962-es ifjúsági regénye egy fiatal lányról, Meg Murryről szól, akire öccsével és újdonsült barátjukkal, Charles Wallace-szal hatalmas feladat vár. Meg kell találniuk édesapjukat, és ha ez még nem lenne elég, a feladatuk az is, hogy megmentsék az egész bolygót a fenyegető sötétségtől. A sci-fi elemekkel tarkított kalandos történetben lesz időugrás, ötödik dimenzió, de megismerkedhetünk a hiperkockák fogalmával is. A történet alapján nem csodálkozunk, hogy a Disney azonnal lecsapott a lehetőségre, hogy mozivászonra „vigye” a könyvet. A filmben olyan hírességek fognak feltűnni, mint Chris Pine, Reese Witherspoon, Zach Galifianakis és Oprah Winfrey. Itthon várhatóan március 8-án mutatják be.

Ian McEwan: A gyermektörvény

A Vágy és vezeklés szerzője 2014-es könyvében egy sikeres és elismert szigetországi bírónő életének néhány hónapjába nyújt betekintést. Az erkölcsös középkorú hölgy csak látszólag boldog, épp egy tönkrement házasság kellős közepén csücsül, amikor egy egészen kényes perben kell ítéletet hoznia: egy 17 éves, Jehova Tanúi hívő fiú életéről kell döntenie. Miközben a nő folyamatosan vívódik, az író morális kérdésekre próbál választ találni. Mi a helyes és mi nem? Muszáj betartani a társadalmi szabályokat? Vagy felrúghatjuk ezeket? A szerző az élet bonyolultságára és az emberi kapcsolatok törékenységére hívja fel a figyelmünket. A könyvből készült filmadaptációt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be Emma Thompsonnal a főszerepben. Az amerikai bemutató 2018 áprilisában lesz, reméljük, nálunk is mielőbb bemutatják!

H.G.Wells: A láthatatlan ember

A lebilincselő történet elején megismerhetünk egy vegyészprofesszort, Griffint, aki rájön, hogyan tud láthatatlanná válni. Megdöbbentő képességét azonban csupa rossz dologra használja: a városban lakók sorozatos lopások áldozatai, egy napon pedig úgy dönt, hogy szeretné átvenni a hatalmat, amit mások egyáltalán nem néznek jó szemmel. Az angol sci-fi királyának fantasztikus históriája kíméletlen társadalomkritika és egyben komoly tanulság is a mai ember számára. A filmben a Láthatatlan Embert Johnny Depp alakítja. Áprilisban várható a premierje Amerikában.

Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Az egyszerre megindító és humoros regény kötelező olvasmány mindenki számára. A történet egyik kulcsszereplője a Seattle kertvárosában élő Bernadette Fox, aki karrierjében tehetséges és sikeres, de a magánéletében kissé zűrös családanya és feleség. A könyv valójában egy nyomozás részleteibe avat be minket, ugyanis Bernadette egy szép napon felszívódik, ezért 15 éves lánya, Bee magánakciót indít és mindent elkövet, hogy megtalálja az anyját. A tini humoros elbeszélése alapján követhetjük végig a kalandos történetet. Semple a regényért 2013-ban megkapta a Women’s Prize for Fiction díjat. A filmes változatában a nagyszerű Cate Blanchett és a Koszorúslányok című filmből is ismert Kristin Wiig játékát élvezhetjük majd. Bízunk benne, hogy májusban, de legkésőbb júniusban nálunk is bemutatják!

(redonline.co.uk)

Képek: Pinterest, Thinkstock