Az év utolsó időszaka talán az egyik legnehezebb. Ilyenkor igyekszünk minden függőben lévő dolgot lezárni, hogy tiszta lappal indíthassuk az új évet, és olykor a karácsonyi készülődés is stresszesebbé tesz bennünket. Szerencsére az év végi burnoutot könnyen kicselezhetjük, ha megfogadunk néhány hasznos tanácsot.

burnout

Hagyjunk időt magunknak!

Kétség nem fér hozzá, hogy nagyszerű dolog az ünnepek alatt a legtöbb időt azokkal tölteni, akiket szeretünk, de az energiaraktárunk feltöltéséhez minden nap hagyjunk magunknak minimum fél órát, amikor elvonulunk és meditálunk, vagy kizárólag saját magunkra koncentrálunk. Napi 30 perc magunkra fordított idővel jelentősen javíthatjuk a hangulatunkat és az állóképességünket is.

A mozgás öröme

A stresszmentes élet egyik kulcsa a rendszeres testmozgás. A fizikai aktivitás – akár sétálunk, vagy például biciklizünk – segít csökkenteni a szervezetben a kortizol szintjét, ami elsősorban a stresszért felelős hormon. Sőt, a mozgás hatására megnövelhetjük a testünkben az endorfin mennyiségét, ami a boldogság és az eufória érzését kelti.

Meditáció

Egy stresszes szituáció kezelésére jó megoldás lehet a meditálás. Mindössze annyit kell tennünk, hogy keresünk egy csendes és kényelmes zugot a gyakorláshoz. A rendszeres meditálás nagyon jó hatással van az agyra, továbbá csökkenti a felgyülemlett stresszt. A legfontosabb az elhatározás: adjunk esélyt magunknak arra, hogy a lelkünk és a testünk összhangba kerüljön, és koncentráljunk a jelenünkre!

30 perc extra alvás

A napközbeni rövid alvás is áldásos lehet. Szakértők szerint, ha a sietős hétköznapokat megszakítjuk egy 10–30 perces szundival, sokkal jobban teljesíthetünk a nap hátralévő részében. Sőt, azt javasolják, hogy a rövid pihenő előtt közvetlenül igyunk meg egy csésze kávét, mivel a koffein 20–30 perc alatt fejti ki hatását a szervezetre, így még frissebben és energikusabban ébredhetünk az alvás után.

Elszakadni a virtuális tértől

Nem árt néha elszakadni a digitális technológiáktól ahhoz, hogy lélekben feltöltődjünk. Tartsunk naponta rendszeresen „szünetet”, amikor nem nyúlunk a mobiltelefonunkhoz, nem nézünk televíziót. Ehelyett inkább töltsük az időnket a szabadban, és összpontosítsunk azokra a dolgokra, amelyek tényleg boldoggá tesznek minket!

A pihentető alvás szerepe

A minőségi alvás hozzájárul az egészséges és boldog élethez. Ezért a nap végén mindig tudatosan készüljünk a lefekvésre. Ebben az időpontban már ne végezzünk fizikai aktivitást, hangolódjunk a pihenésre andalító háttérzenével és forró fürdővel!

(huffingtonpost.com)

Fotó: Thinkstock