Dacolva a felgyorsult, materialista világgal sokan nap mint nap arra törekszünk, hogy az anyagiasság és halmozás helyett, inkább az emberi kapcsolataink ápolásának szenteljük az időt. De vajon miért olyan nehéz ezt elérni a gyakorlatban? Következzen néhány hasznos tipp, ami segít a minőségi időtöltésre fókuszálni.

minőségi idő

A közösség varázsa

Nyissunk az új felé és vegyük észre, hogy az állandó vásárlás valójában csak egy érzelmi zsákutca. Helyette próbáljunk meg új közösségek, kultúrák felé nyitni, és inkább költsük a pénzünket élményekre. Fedezzünk fel új időtöltési lehetőségeket, legyen szó táncóráról vagy éppen kirándulásról, utazzunk, és ismerjük meg a számunkra idegen kultúrák szokásaikat, gyártsunk emlékeket. Olyan történetekkel gazdagodhatunk ilyen esetekben, amelyeket nem pótolhat egyetlen gyapjúpulóver vagy szép új táska sem.

Felrúgni a szokásokat

Ha szokásunkká vált, hogy távolabbi rokonoknak, ismerősöknek  minden évben hasonló ajándékot veszünk, idén változtassunk! Akár úgy, hogy az időnket adjuk az illetőnek és közös programot szervezünk, akár úgy, hogy kipuhatoljuk, mire vágyik igazán az ismerősünk. Szereti például az édességet? Készítsünk neki mi magunk finomságokat!

Tudatosság mindenek felett

Próbáljunk tudatosan figyelni arra, hogy mit és mennyit vásárolunk, legyen szó bármiről (élelmiszerről vagy például karácsonyi ajándékról). Ha tudatosan odafigyelünk és mérlegeljük, hogy mi mindenünk van, máris rájöhetünk, hogy nincs szükség egy ötödik hasonló pulóverre vagy a harmadik liter tejre. Ehelyett az első pontban javasoltak szerint tölthetjük el a drága időnket, amit így vásárlásra fordítanánk.

Tartsuk kordában az érzelmeinket

Picit az előző ponthoz kapcsolódik ez is. Azért vásárolunk, mert épp unatkozunk? Vagy a szerelmi bánatunkat próbáljuk enyhíteni? Minden egyes alkalommal, mielőtt a kasszához mennénk, tegyük fel magunknak a kérdést: miért akarom én ezt? Ez segít rávilágítani arra, hogy az adott dologra valóban szükségünk van-e.

A kiadások nyomonkövetése

A tudatosabb életmód eléréséhez készítsünk listát – vagy használhatunk applikációt is. Sokat spórolhatunk és ezáltal több időnk jut a szeretteinkre, ha például egy hétre előre összeírjuk, mi mindenre van szükségünk a piacról és a boltból. Egyrészt elintézhetjük ezeket a teendőket fél nap alatt, hétvégén, másrészt ha nem megyünk be minden második nap a közértbe, kevesebbet is költünk.

(psychologies.co.uk)

Fotó: Thinkstock