22 kérdés, amit fel kell tennünk, ha azt látjuk, a párunk boldogtalan

Rengeteg odafigyelést és munkát igényel, hogy egy kapcsolat működőképes legyen. És persze még így előfordulhat időszakosan, hogy az egyik fél kevésbé érzi jól magát benne. Érdemes odafigyelni a jelekre és kommunikálni, hogy hamar és hatékonyan fel lehessen térképezni a problémák gyökerét. A következő kérdések ebben segítenek.

Miért változtattál a szokásaidon?

Ha a párunk viselkedése drasztikusan megváltozik, az aggodalomra adhat okot. Stressz, depresszió, boldogtalanság, de akár megcsalás is állhat a háttérben, ezért fontos erről őszintén beszélni.

Szerinted merre halad a kapcsolatunk?

Az ismerkedés elején gyakran tesszük fel a kérdést a partnerünknek arra vonatkozóan, hogyan látja, merre halad a kapcsolatunk. Ezeknek a beszélgetéseknek azonban később, esetleg már a házasság alatt sem lenne szabad megszűnniük. Pontos képet kaphatunk általa ugyanis a szerelmünk érzéseiről, az esetleges hiányosságokról, amiket észlel.

Mikor találkoztál utoljára a barátaiddal?

Sokan követik el azt a hibát a párkapcsolatukban, hogy elhanyagolják a barátaikat. Holott ezek a találkozások feltöltik az embert, boldoggá teszik. A pozitív energiák pedig a kapcsolatnak is jót tesznek.

Amikor a kapcsolatunkra gondolsz, milyen szavak jutnak eszedbe?

Nagyon sok minden kiderül abból, hogy a partnerünk milyen szavakkal tudja jellemezni a kapcsolatunkat.

Mikor öleltük meg egymást utoljára?

Az érintésnek gyógyító ereje van, endorfint szabadít fel mindkét félben – emellett a kapcsolatot is elmélyíti. Aggodalomra adhat okot, ha ez a fajta érintkezés régóta elmaradt.

Mitől érzed magad megbecsültnek?

Nagyon lényeges tudni, hogy mitől érzi magát a szerettünk fontosnak, megbecsültnek. Ennek a hiánya ugyanis az egyik leggyakoribb ok, ami a partnert a válásra ösztönzi.

Mi a szeretetnyelved?

Az emberek nem ugyanolyan módon tapasztalják meg a szerelmet, mindenki másképp, mástól érzi magát szeretve, megbecsülve. Fontos, hogy megtudjuk, mi a párunk szeretetnyelve, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb legyen a párkapcsolatunk.

Mire van szükséged tőlem, amit úgy érzel, most nem kapsz meg?

Sok ember gondolja azt hibásan, hogy nem lenne szabad kérnie a partnerétől, holott a tiszta kommunikáció a legjobb módja annak, hogy tisztázzuk az igényeinket – nem várhatjuk el, hogy a másik kitalálja azokat.

Mit gondolsz, mit feltételezek rólad?

Sokszor téves következtetést vonunk le partnerünk egy-egy mondata alapján. Ez a félreértés pedig mély tüskéket ejthet az emberben, ezért nem árt mindig frissiben tisztázni a félreérthető szituációkat.

Mi a három legfontosabb prioritás az életedben jelen pillanatban?

Az ember életében gyakran nem a párkapcsolata áll az első helyen, van hogy a munka, vagy a gyerekek veszik át azt. Viszont ennek ellenére sem szabad megfeledkezni a másikról és igyekezni kell, hogy minőségi időt töltsünk kettesben.

Mit vársz a kapcsolatunktól?

Gyakran vezet szakításhoz vagy váláshoz, ha nem adunk hangot a vágyainknak, az elvárásainknak egy kapcsolatban. Sose féljünk megosztani a párunkkal, hogy mitől éreznénk magunkat boldognak.

Milyen értékekben hiszel?

Fontos tisztázni a párunkkal, hogy milyen értékeket tart fontosnak, mert így elkerülhetjük, hogy olyasmit kérjünk tőle, ami az elveivel ellentétes, és amitől boldogtalan lesz.

Miért vagy hálás a kapcsolatunkban?

Mindenkinek fel kell tudnia sorolni legalább három olyan dolgot a párjában, amiért minden nap hálás. Legyen a másik törődése, az, hogy keményen dolgozik vagy akár, hogy tisztává varázsolja az otthont. Ezeket osszuk meg a másikkal, hogy érezze a megbecsülésünket. Ha nem tudunk három ilyen okot felsorolni, az már régen rossz.

Van valami, amit félsz elmondani nekem?

Néhány dologról nehéz beszélni, ez a szorongás pedig rátelepedhet a mindennapokra is. A párunknak azonban éreznie kell, hogy velünk őszinte lehet, nyíltan beszélhet mindig.

Mit gondolsz a szexuális életünkről?

A szexualitás hiánya az egyik leggyakrabban előforduló párkapcsolati gondok közé tartozik. Arra, hogy az együttlétek száma és minősége mindkét fél számára kielégítő legyen, tudatosan kell figyelni.

Milyen érzés számodra szülőnek lenni?

Rengeteg örömmel, de persze stresszel is jár szülőnek lenni. Nemcsak a napi rutinban, hanem a párkapcsolatban is változások állnak be, miután bővül a család – ez pedig gyakran megviselheti a párok kapcsolatát. Fontos, hogy ezeket a kérdéseket nyíltan kezeljük, és mindig igyekezzünk figyelmet fordítani a másikra.

Úgy érzed, hogy biztosra veszlek?

A boldogtalanság egyik fő forrása, ha nem érezi magát megbecsültnek, ha azt gondolja, a másik biztosra veszi, hogy mindig mellette lesz és mindent megtesz érte. Ezért fontos, hogy minden nap éreztessük a szerelmünkkel, miért vagyunk hálásak neki.

Úgy érzed, már nem vagyunk ugyanazok, mint amikor összeházasodtunk?

Sok ember azért érzi magát boldogtalannak, mert a partnere már nem ugyanaz, mint akivel annak idején összekötötte az életét. Ezek lehetnek fizikai, de lelki változások is, így többek közt az, hogy nagyon más irányba fejlődtek. Ezekről a dolgokról jó beszélni, hogy még változtatni lehessen rajtuk.

Te is úgy gondolod, hogy annak ellenére, hogy nem értünk egyet, még mindig lehetünk jól?

Teljesen normális, ha néha előfordulnak veszekedések egy hosszú kapcsolatban. Ám, amennyiben a konfliktusok száma drasztikusan elszaporodik, elveszthetjük az érzelmi kapcsolódást a másikkal. De ugyanígy, ha kerüljük a veszekedést, az is komoly problémákat okozhat. Törekedjünk rá, hogy higgadtan, őszintén beszéljünk az érzéseinkről.

Úgy érzed, meghallgatlak?

Rengeteg frusztrációt okoz az emberben, ha azt érzi, hogy a párja nem hallgatja meg, nem figyel rá. Mindig ügyeljünk rá, hogy meghallgassuk a másikat anélkül, hogy félbeszakítanánk.

Változásra vágysz?

Néha csupán egy kis változásra van szükség ahhoz, hogy a párunk boldogabbnak érezze magát. Mindig ugyanúgy viselkedünk konfliktushelyzetekben? Nem vagyunk hajlandóak beismerni, ha hibáztunk? Itt az ideje, hogy változtassunk!

Boldogtalan vagy a kapcsolatunkban?

Néha pedig a legjobb az, ha egyenesen feltesszük a kérdést ahelyett, hogy hosszú hetekig figyelnénk a párunk viselkedését. Ha pedig megkaptuk a választ, ideje feltérképezni, mi a gond és hogyan lehet dolgozni rajta. A hosszú és boldog párkapcsolat ugyanis odafigyelést és kemény munkát igényel – de megéri!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(goodhousekeeping.com)