Minden nap rengeteg stressznek vagyunk kitéve, ám egyáltalán nem mindegy, hogy a feszültség milyen erővel és mennyiséggel nehezedik a vállunkra. Ha ugyanis már megbirkózni sem tudunk vele, egy idő után komoly szorongás alakulhat ki. De hogyan ismerhetjük fel, ha már gond van?

 1. Sokszor piszkálják az arcukat, gyakran vakargatják a rajta lévő bőrhibákat, pattanásokat.
 2. Mindenért, de tényleg szinte mindenért bocsánatot kérnek.
 3. Képesek előzetes jelzés nélkül kihátrálni egy szituációból, ha terhesnek vagy érzelmileg túlterheltnek érzik magukat miatta. Ez akár egy beszélgetés közepén is előfordulhat.
 4. Még a legapróbb dolgok miatt is képesek hihetetlenül ingerlékenyek lenni.
 5. A kényszeres mozgás mindig árulkodó, az erősen szorongó emberek gyakran rázzák idegesen a lábukat, vagy tördelik a kezüket.
 6. Az elméjük annyira telítve van a gondolatokkal, hogy néha elfelejtenek dolgokat – a legapróbb jelentőséggel bíróktól a legfontosabbakig.
 7. A legkisebb elkövetett hibát vagy kritikát is hihetetlenül a lelkükre veszik, akár órákig is rágódhatnak rajta.
 8. Képesek a beszélgetés közepén is teljesen kikapcsolni. Az egyik pillanatban még minden idegszálukkal oda tudnak figyelni partnerükre, a másikban azonban már csak fizikailag vannak jelen.
 9. Gyakran nyomkodják kényszeresen a telefonjukat, ilyenkor pedig a többiek számára úgy tűnik, hogy egyáltalán nem figyelnek. Holott mégis ők azok, akiknek törődésre lenne szükségük.
 10. Nehezükre esik önmagukat kifejezni, gyakran dadognak vagy remegnek beszélgetés közben.
 11. Még a legapróbb dolgok miatt is hihetetlenül tudnak aggódni, olyan szinten, hogy azzal már idegesítik a környezetüket is.
 12. Sokszor piszkálják a hajukat: csavargatják, esetleg még rágják is.
 13. Hajlamosak rá, hogy nagyon csendesek legyenek – főleg idegen környezetben, idegen társaságban.
 14. Rágják a körmüket és a körülötte lévő bőrt, sokszor addig, amíg nem vérzik.
 15. Jellemző lehet rájuk a stresszevés. Ha feszültek, az evésbe menekülnek, a súlygyarapodásuk azonban csak további szorongásokat okoz nekik.
 16. A hallgatás mellett a túl sok beszéd is idegességre utalhat. A szorongás egyik jele, ha valakinek be nem áll a szája, és szó szerint darálja a szavakat.
 17. Nagyon sokszor nyomasztja őket az az érzés, hogy túl gorombák, távolságtartóak az emberekkel. Az önostorozás pedig egészen elképesztő méreteket ölthet.
 18. Az erősen szorongó embereket gyakran hallani magukban beszélni, ahogy narrálják a tetteiket. Ez ugyanis megnyugtatja őket.
 19. Mindennél jobban vágynak rá, hogy kicsit egyedül lehessenek, kifújhassanak és szünetet tarthassanak a társadalmi interakcióktól, amik szorongással töltik el őket.
 20. Az alvásproblémák komoly szorongásra, depresszióra is utalhatnak. Nagy bajt jelez, ha valaki még éjszaka sem tud kikapcsolni.
 21. Sokszor nyújtózkodnak az asztaluknál, ez egy bevett módja ugyanis annak, hogy kicsit csökkentsék a feszültséget.
 22. Jellemző rájuk a krónikus fáradtság. Az alváshiány mellett az extrém alvásigény is szorongásra utalhat. Ezekből az emberekből ugyanis sokkal több energiát vesz ki egy-egy találkozó, társasági interakció, mint másból.
 23. Ideges, hangos, már-már zavaró nevetés. Így igyekeznek ugyanis csökkenteni a bennük lévő feszültséget.
 24. Zsémbesek, gyakran főnökösödhetnek, mindezt azért, hogy érezzék, náluk a kontroll.
 25. Előfordul, hogy kihagynak. Hirtelen azt is elfelejtik, kivel vannak és hol.
 26. Kontrollmániások, rettegnek attól, hogy valami kicsúszik a kezük közül. Éppen emiatt több naptárt vezetnek, hogy semmi se kerülje el a figyelmüket.
 27. Nagyon határozatlanok. Az emberek sokszor hiszik róluk, hogy válogatósak, vagy kényesek, pedig egyszerűen nehezükre esik döntéseket hozni.
 28. Gyakran láthatóak fejhallgatóval, ilyen módon igyekeznek kizárni a külvilágot.
 29. A túlféltés is jellemző rájuk, szinte a sírásig képesek magukat hajtani a szerettük iránt érzett aggodalmukban.
 30. Heves érzelmekkel reagálnak bizonyos helyzetekre. Könnyen elsírják magukat, idegesek lesznek.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com