15 mód, amivel kimutathatjuk a szeretetünket (akár szavak nélkül is)

Nem kellenek nagy gesztusok és sokszor szavak sem hozzá, hogy valakit a szeretetünkről biztosítsunk. Elég, ha azokra az apró, hétköznapi, ám annál jelentőségteljesebb dolgokra koncentrálunk, amik többet érnek minden elcsépelt „szeretlek”-nél és sokadik ajándéknál.

Jelen vagyunk

Felgyorsult világunkban állandó rohanásra vagyunk kényszerítve, senkire és semmire sincs időnk. Épp ezért fontos, hogy időt, figyelmet, jelenlétet ajándékozzunk annak, akit szeretünk.

Elfogadjuk

Az ember zsigerileg vágyakozik arra, hogy olyan közegben létezzen, ahol elfogadják: legyen az a családja, a barátai vagy a párkapcsolata. Ezzel tehát egy elemi igényét teljesítjük be a másiknak, és persze az is igaz, hogy elfogadni csak azt tudjuk teljes egészében, akit szeretünk.

Támogatjuk

Ha igazán fontos számunkra valaki, akkor nemcsak a jóban, az örömben vagyunk mellette, hanem a nehéz időszakokban is. Ennél nagyobb tanúbizonyságot nem tudunk adni a szeretetünkről.

Kompromisszumot kötünk

A szeretet abban is megmutatkozik, ha hajlandóak vagyunk kompromisszumokat kötni a másikért, igazodni hozzá. Ez néha azt jelenti, hogy a saját vágyainkat picit háttérbe szorítjuk.

Közös programokat szervezünk

Az együtt töltött idő hatalmas ajándék, a közös élmények pedig feltöltenek, közelebb hoznak egymáshoz. Sose felejtsünk el minőségi időt ajándékozni a másiknak!

Szurkolunk neki

Ha önzetlenül szeretünk valakit, nem irigykedünk rá, sőt, szorítunk a sikereiért, együtt örülünk vele. Amennyiben ezt éreztetjük valakivel, biztos lehet benne, hogy szeretjük.

Biztonságot nyújtunk

Ebben az esetben nem a materiális biztonságra gondolunk, hanem arra az érzelmi védőrendszerre, amiben a másik fesztelenül önmaga lehet, amiben nyugodtan kiöntheti bánatát és megoszthatja örömét anélkül, hogy bárki elítélné.

Megérintjük

Az érintésnek gyógyító ereje van, oldja a stresszt és pozitív energiákkal tölt fel – nemcsak azt, aki kapja, hanem azt is, aki adja. Érintéssel nagyon jól ki lehet fejezni a szeretetünket, a törődésünket. A legapróbb gesztus is kincset ér.

Rámutatunk, ha hibázik

Ha szeretünk valakit, teljes egészében elfogadjuk, a hibáival együtt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szemet is kell hunynunk felettük. Ha a szerettünk tévúton jár, őszintén jelezzük neki, ahogy azt is, hogy mindenben támaszkodhat ránk.

Beismerjük, ha hibáztunk

Az pedig ugyanúgy a feltétlen szeretet jele, ha képesek vagyunk beismerni, hogy hibát követtünk el, bocsánatot kérni, ha szükséges. Ez mindennél többet ér.

Őszinték vagyunk vele

Még akkor is, ha ezzel esetleg fájdalmat fogunk okozni neki. Így ugyanis tudni fogja, hogy ránk mindig számíthat, mi nem akarjuk tévútra vinni.

Megbocsájtunk neki

A megbocsátáshoz nemcsak erő, hanem rengeteg szeretet is kell. Akinek képesek vagyunk megbocsátani, az biztos lehet benne, hogy a szeretetünk elég erős iránta.

Megosztunk vele dolgokat

Akár a szívünket, a fájdalmunkat, az örömünket, az időnket, a türelmünket, a tapasztalatainkat, az otthonunkat, a pénzünket, a mosolyunkat osztjuk meg a másikkal, azt jelenti, hogy fontos számunkra.

Szeretkezünk

A szeretkezés erősíti, elmélyíti a párkapcsolatot. Sose hanyagoljuk el az intimitásnak ezt a formáját, még akkor is szánjunk a másikra időt, ha a gyerekek, vagy a munka mellett ezt nagyon nehéz összehozni.

Hűségesek maradunk

Modern világunkban, ami a lecserélhetőséget hirdeti, egyre kevésbé fontos a hűség. Holott annál jobban nem is tudjuk kimutatni a szeretetünket a másik felé, minthogy mellette tesszük le a voksunkat. A hűség ugyanis nem más, mint döntés kérdése.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)