12 retró szokás, aminek nem szabadna kimennie a divatból

Nem jó ötlet a múltban élni, ezzel tisztában vagyunk, de sokszor az a benyomásunk, hogy akkoriban néhány dolog mintha jobb, kézzel foghatóbb lett volna, mint manapság. Ezt elevenítjük fel a következő pontokban.

Szerelmes levelek

Annál romantikusabbat, mint amikor valaki papíron vall szerelmet a másiknak, elképzelni sem tudunk. A kimondott szó elszáll, a digitalizált betűk csak virtuálisan léteznek, de az írott megmarad, úgyhogy mi egyértelműen előnyben részesítjük az utóbbit.

Kézzel írott receptek

Az internetes receptek egyértelműen megkönnyítik az életünket, ugyanakkor a kézzel másolt variációk már-már önálló személyiséggel bírnak. Nagy kedvenceink azok, amiket még a nagymamáink írtak cirkalmas betűkkel – ezt ma már csak a kalligráfusok tudják leutánozni.

Szerény viselkedés

Manapság szinte nincsenek korlátok, ezért sokan már nem is tudják mi az a szerénység. Lenne mit tanulni Audrey Hepburntől és kortársaitól!

Lapozható fényképalbumok

A Facebook olyan, mint egy virtuális fényképalbum: ide kerülnek fel az ultrahangos fotók, az első babafotók, sőt még az is, amikor kicsi Tomika első foga kinő (az már más kérdés, hogy ezeknek nem biztos, hogy itt a helyük). Régen ezt papíralapú fényképalbumokba gyűjtötték a szülők – nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi visszasírjuk őket.

Előhívott képek

Apropó fényképalbum: az előhívott fotóknak is megvolt a maguk hangulata. Az ember csomagostul vitte őket a munkahelyre, hogy megmutassa, milyen helyeken járt a nyaralás alatt. Most jó esetben a telefon képernyőjén pörgethetjük át az emlékeket.

Telefonszámok nyomában

Emlékeztek arra, amikor még fejből tudtuk a család és a szomszédok, barátok telefonszámát? :) Jó kis agytorna volt.

Happy Birthday

Ó, a szép idők, amikor még nem azért köszöntöttek fel ismerőseink születésnapunk alkalmából, mert a Facebook emlékeztette őket! ;)

Összetartó szomszédság

Manapság már annak is örülhetünk, ha a társasházban lakók legalább egy biccentéssel tudomásul veszik a jelenlétünket a liftben. Régen a ház lakói sorsközösséget alkottak, mindenki tudott mindent a másikról, és az is előfordult, hogy pusztán figyelmességből sütit sütöttek egymásnak.

A titkok könyve

A mindentudó kis könyvbe a telefonszámok, a születés- és névnapok dátuma és minden fontos információ fel volt jegyezve. Valószínűleg már csak kevesen vezetnek ilyet, ahogyan naplót is. Pedig mennyire jó volt visszaolvasni, mi mindent történt a múltban.

Kérem és köszönöm

Mintha ez a két szó szépen lassan kikopna a köznyelvből. Tisztelet a kivételnek, aki még emlékszik rá!

Szép szavak

Az emberek nem káromkodtak (olyan sokat), mint a kocsis. Úgy is ki tudták fejezni a nemtetszésüket, hogy egyetlen trágár kifejezés sem hagyta el a szájukat.

Csak Ön után

Mintha sokkal többször nyitották volna ki előttünk az ajtót, nem pedig bevágták az orrunk előtt.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest

(countryliving.com)