Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják – némelyik nekünk nagyon bevált.

K, mint koffein

Lusta reggeleken az ember legszívesebben intravénásan adagolná magának a koffeint, de a Harvard Medical School kutatása kiderítette, hogy a koffein gyakori, de kis dózisú alkalmazása hatékonyabb, mintha egyszerre fogyasztanánk belőle nagy adagot. A módszer kipróbálását rátok bízzuk, mi maradunk az az első verziónál.

Ételben az energia

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek – például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a diófélék vagy a joghurtok – segítenek a vércukorszintet stabilan tartani, aminek hála a fáradtságérzet csökkenthető. Receptünket kipróbálva ti is megtapasztalhatjátok az érzést. :)

Sétálunk, sétálunk…

10 perc szapora séta pont elég ahhoz, hogy az anyagcsere és a vérkeringés felélénküljön és ezzel az energiaszintünk is növekedjen. Mi ezért sétálunk fel reggelente a „hegyre” az irodához, buszozás helyett.

Éltető víz

A kimerültség a dehidratáció tünete is lehet, már csak ezért is érdemes naponta 2-3 liter vizet elfogyasztani.

Egy csésze ginzeng és az erő bennem megint zeng

A szibériai ginzeng serkenti az idegrendszer működését, ráadásul stresszoldó hatása is van. Egy csésze ginzeng tea elkortyolgatása felérhet néhány óra alvással. Eddig csak a zöld tea jótékony hatását ismertünk, de ki fogjuk próbálni a ginzenget is.

Éhezés kizárva

Az éhségérzet növekedésével arányosan csökken az energiaszint, ezért nem szabad megvárni, míg az elviselhetetlenné válik. A négyóránkénti evés, falatozás segíthet elkerülni ezt a problémát. Receptjeink között sok hasznos ötletre bukkanhattok.

Rendszer a pihenésben

Ha minden nap ugyanakkor fekszetek és keltek – még hétvégén is –, a szervezet ritmusa is sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, amivel kiküszöbölhetitek a fáradtság érzését. Pár hét alatt kialakítható ez a rendszer és tényleg működik.

Légzőgyakorlatok

Helyezzétek a kezeteket a térdetekre vagy a gyomrotokra, vegyetek egy nagy levegőt és lélegezzetek hasból. Képzeljétek el, hogy ezzel együtt fehér fény áramlik a testetekbe és kelti életre az egész valótokat. A vállatokat és a nyakatokat közben húzzátok ki, mintha az ég felé nyújtózkodnátok. Végül fújjátok ki a levegőt olyan erővel, mintha csak a világ súlyát engednétek ki magatokból. Ismételjétek meg ötször a gyakorlatot.

A jógik titka

Még egy konkrét gyakorlatot ajánlunk, amit a jógik is alkalmaznak az éberség fokozására. Feküdjetek hanyatt, a lábatok alá tegyetek annyi párnát, hogy magasabbra emelkedjen, mint a fejetek. Még jobb, ha a törzsetek is megdőlve áll, mert így a vér még gyorsabban eljut az agyba. Feküdjetek így 5-10 percig vagy ameddig jól esik, közben próbáljatok relaxálni. A véráram felpezsdülésével az energiaszint is megnő, új erőre kaphattok.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(besthealthmag.ca)