7 tény a férfi agyról, amit nőként is jó tudni

Nem a levegőbe beszélünk, amikor tényeket emlegetünk, a következő adatokat ugyanis kutatások támasztják alá. Általuk azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, amik már régóta foglalkoztatnak a férfiak viselkedésével kapcsolatban.

Boldogan, amíg meg nem…

Egyes férfiaknak az elköteleződés könnyebben megy, másoknak nehezebben, ez pedig attól függ, hogy megtalálható-e bennük a promiszkuitás génje – legalábbis ezt állítja egy korábbi tanulmány. Eszerint a férfipopuláció 60%-a a hűtlenség génje nélkül születik: ők azok, akik házasságra adják a fejüket és hisznek a családi boldogságban.

Ki a főnök?

A hierarchia hiánya vagy folytonos váltakozása szorongást, illetve agresszív viselkedést idéz elő az erősebbnek nevezett nem tagjainál, ugyanis az így kialakult helyzet csökkenti a tesztoszteron termelődését – hívja fel a figyelmet egy kanadai kutatás.

Apaságra kódolva

Az apaság ténye hormonális változásokat idéz elő a férfiakban már hónapokkal a gyermek megszületése előtt. Egy kutatásból kiderül, hogy a szerep miatt a férfiak prolaktin szintje megugrik, a tesztoszteronja viszont csökken, ami alapjaiban változtatja meg a viselkedésüket. Mondhatni, így jelentkezik az apai ösztön.

Ősellenségekből barátok

Ahogy öregszenek az urak, úgy váltja fel a cimborák közötti versengést a kötelékek kialakítása. Pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a birtoklás vonzereje az évek előrehaladtával egyre csökken, a helyét az emberi kapcsolatok veszik át. Ezt szintén a tesztoszteron természetes csökkenésének tudják be, hiszen elsősorban ez váltja ki az ösztönös vetélkedést. Minél kevesebb a férfihormon, annál erősebbé válik a kötődés és az együttműködés férfi és férfi között.

Birtoklási ösztön

A területvédés ösztöne az állatvilágban fokozottan működik, de az emberek sem kivételek alóla. Sőt, egy kutatás rámutatott, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel válnak erőszakossá, ha veszélyt érzékelnek a saját felségterületükön, mint a nők.

A „stírölés” tudománya

Egy szociálpszichológiai kutatás arra világított rá, hogy a tesztoszteron gátolja a férfiak impulzuskontrollért felelős agyterületét, ezért néznek meg minden nőt, aki a látóterükbe kerül. Ám a tanulmány szerint ez visszafelé is igaz: amint a hölgy kikerül a látómezejükből, már nem is gondolnak rá.

Magányra ítélve

Egy korábbi tanulmányból – ami könyv formájában is megjelent – az is kiderült, hogy az urak sokkal rosszabbul viselik idős korukban a magányt, mint a hölgyek, az agyuk szociális „áramköre” ugyanis lényegesen érzékenyebb. Akkor érzik magukat boldognak és egészségesnek, ha van mellettük valaki, sőt, a kutatás még arra is kitért, hogy ez a szorongásra való hajlamukat is csökkenti.

Szöveg: D.A.

Forrás: livescience.com

Fotó: Thinkstock