5 ok, amiért a nők (szinte) mindig stresszesek a párterapeuták szerint

Párterapeuták a saját praxisaik nyomán összegyűjtötték azokat a kapcsolati problémákat, amelyek miatt a nők a leggyakrabban idegeskednek. A lista szerintünk tanulságos a férfiak és a hölgyek számára egyaránt.

nő-stressz

Bűntudat a hajtás miatt

Ébredés. Készülődés. A család ébresztése. Reggeliztetés. Rohanás az óvodába, iskolába és a munkába. Aztán mindez visszafelé. A terapeuták szerint sok nőnek gondot okoz, hogy egyensúlyt állítson fel a karrierje és a magánélete között, ami miatt viszont bűntudat gyötri őket, mert úgy érzik, nem töltenek elég időt a családjukkal. És ha mindez nem lenne elég, előfordul, hogy a párjuk támogatását sem élvezik, ami óriási feszültségforrást jelent az életükben. A szakemberek pont ezért azt ajánlják az uraknak, hogy mutassanak több együttérzést a hölgyek problémáival szemben, sőt, hangsúlyozzák, néha az is nagy segítség, ha csak meghallgatják, mi történt a játszótéren a rivális anyukával.

Elfeledett én-idő

Amint valakiből édesanya válik, szinte eltűnik az életéből az önmagára fordított pihenőidő. Márpedig ahhoz, hogy a hölgyek érzelmileg és fizikailag is képesek legyenek helytállni a gyereknevelésben, szükség van arra, hogy kipihenjék magukat. Ez a család érdeke is – reméljük, ezt az urak sem felejtik el! ;)

A múlt homályába vesző izgalom

Az előző gondolatmenet kapcsán még egy dolgot említenek a szakemberek. Úgy hiszik, hogy amikor a tartós párkapcsolatban vagy házasságban élő nők visszaemlékeznek az udvarlás idejére, csalódottság fogja el őket, amiért már nincs részük ebben. Ez igaz, de van rá megoldás: időt kell szakítani a másikra! Nem szabad belekényelmesedni a mindennapokba, hanem randevúkkal, lopott pillanatokkal szítani kell a tüzet!

A házi projektmenedzser

Ki gondozza a gyerekeket? Ki viszi őket edzésre? Ki olvas esti mesét? Ki tartja fejben, mikor lesz gyümölcsnap az iskolában? Ki ügyel a határidőkre? Ha a válasz mindig a feleség, akkor ideje tenni ez ellen. A terapeuták azt látják – valószínűleg teljesen reálisan –, hogyha a nők vállára túl nagy felelősséget tesz a saját családjuk, folyamatos feszültségben kénytelenek élni. Lehet, hogy nem mutatják ki, mit éreznek, de a probléma ettől függetlenül jelen van. A férfiak dolga is, hogy változtassanak és kivegyék a részüket a teendőkből!

Beszédes pillanatok

Tudjuk, hogy vannak olyan dolgok, amikről az urak nem feltétlenül szeretnek beszélni, de a nők a kommunikációt igenis fontosnak találják. Nem érik be sebtében váltott üzenetekkel, amelyeknek ráadásul tényleges mondanivalójuk nincs is, minőségi társalgásra van szükségük – a személyes kontaktust semmi nem pótolhatja, ráadásul vannak olyan szituációk, amikor muszáj szemtől szemben megbeszélni valamit a másikkal.

Szöveg: D.A.

Forrás: huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock