Az elején leszögeznénk: nem kell sajnálni azt, aki kevésbé nyitott a világra, ugyanis azon túl, hogy neki ez teljesen megfelel, sok előnye is származik belőle – több, mint azt bárki hinné. Szóval, éljen a zárkózottság!

zárkózott-nő

Született ötletelők

A legjobb ötletek általában nem zajban és nagy tömegben, hanem csendben és magányos percekben születnek, hiszen ilyenkor tud az elme annyira megpihenni, hogy igazán szabadon szárnyalhasson. A korszakalkotó ötletek terén tehát a zárkózottak nagy előnnyel indítanak, elég csak Mark Zuckerbergre gondolni. ;)

Megteremtik az énidőt

Fontos, hogy tisztázzuk: az, aki sok időt tölt egyedül, nem feltétlenül magányos, csupán szeret magára koncentrálni. Ti mikor szakítottatok időt arra, hogy mindenféle apropó nélkül megnézzetek egyedül egy filmet, netán a telefont és a számítógépet félretéve egész nap csak olvassatok? Lehet, hogy ez a szociális élet rovására megy, de segíti a szellemi feltöltődést, ami szintén nagyon fontos.

Jobban kiélvezik a falatozást

Az egyedül étkezők sokkal jobban tudják a hedonista élvezeteket értékelni, mint a társasági falatozók, hiszen esetükben nincsen egyetlen zavaró tényező sem, ami az étel élvezetét megzavarhatná.

Kitüntetnek a figyelmükkel

A zárkózott emberek figyelmesebbek a többieknél, mert a beszélgetésekben gyakran csak hallgatóként vesznek részt, nem pedig aktív társalgóként, ezáltal jobban tudják szűrni az információkat. Ha van valaki, aki emlékszik arra, milyen jellegű problémátok van a magánéletetekben – és valószínűleg hasznos tanácsot is tud adni – az a csendes lány, aki ritkán szólal meg.

Jó barátok

Szorosan az előző ponthoz kapcsolódva: az introvertált emberek nem hívei a felületi ismeretségeknek. Csak kevés barátjuk van, de azokkal mély, szinte széttéphetetlen kapocs fűzi össze őket. Ezek azok a barátságok, amelyekben tényleg lehet számítani a másikra.

Kevesebbet hibáznak

A visszahúzódó emberek önismerete fejlettebb, ráadásul több időt fordítanak arra, hogy alaposan átgondoljanak minden helyzetet, amiből az következik, hogy kevesebbet hibáznak. Ami egy nyitott személyiség szemében lassúságot jelent, az a zárkózottak számára ajándék, ugyanis pontosabban tudnak reflektálni a világra, mint nyílt társaik, akik könnyen elvesztik érdeklődésüket, ha újabb inger éri őket.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock