Karácsonykor nem menekülhetünk a bejgli piramisok és fazéknyi töltött káposzták hívogató illata elől, bár őszintén megmondjuk, nem is szeretnénk. Inkább megpróbáljuk házi praktikákkal ellensúlyozni a finom falatok okozta telítettség érzést – nektek is ezt ajánljuk.

Mozogni jó!

nő-séta

Amikor az ember hasa tele van, a legutolsó, amire gondolni tud, az a mozgás, de higgyétek el, ez az egyik legjobb módja a teltségérzet csökkentésének. Nem kell komoly sportolásra gondolni, egy fél órás-órás intenzív séta ugyanúgy beindítja az emésztési folyamatokat, mint egy fáradtságos edzés, arról nem is beszélve, hogy a néhány napos bezártság után kifejezetten jól esik a friss levegőre kimenni.

Folyadékfogyasztás a maximumon

víz

A megfelelő folyadékfogyasztás az egészséges életmód kulcsa, ráadásul a jóllakottság érzését is csökkenti. A folyadék segít a puffadást és hasat feszítő érzést megszüntetni, bár ehhez legalább a felnőtt szervezet számára előírt napi 2-3 liter folyadékot – lehetőleg szénsavmentes ásványvizet – el kell fogyasztani. Szóval félre a cukros, szénsavas üdítőkkel, és elő a vízzel!

Rostos menü

karácsonyfa-zöldségek

A rostok élettani hatásaival egész köteteket lehetne megtölteni, de mi most kifejezetten az emésztést serkentő képességét szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Rostbevitel hatására sokkal hamarabb beindulnak a felszívódási folyamatok, ezért érdemes az ünnepi menüt úgy alakítani, hogy általa elegendő mennyiség jusson a szervezetbe – ennek legjobb módja a friss, zöldséges köretek fogyasztása. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább annyit tegyetek meg, hogy a napot egy tányér zabkásával indítjátok – ennél egészségesebb anyagcsere serkentő reggelit ugyanis keresve sem találhattok.

Izzasztó helyzet

A szauna méregtelenítő hatása közismert, ám kevesen vannak, akik túlevés esetén is használatba veszik. Pedig a sok salakanyagot leghamarabb a bőrön keresztül juttathatjuk ki a szervezetből, így az önizzasztás korántsem rossz választás.

Orvosság a természetből

tea

A gyógynövények között rengeteg olyat találhattok, amelyek szélhajtó, görcsoldó vagy épp epeműködést segítő hatással bírnak – ilyen többek között az ánizs, az édeskömény, a borsmenta vagy például a lestyán is. Elkészítésük sem bonyolult, bármelyik növényből egy teáskanálnyit – apróra vágva – forrázzatok le 2 dl vízzel, 5-10 percig hagyjátok állni, majd szűrjétek le, és ha ihatóra hűlt, lassanként kortyoljátok el.

Napi egy dózis probiotikum

joghurt

A bélflóra egyensúlya a nagy lakomák alkalmával könnyen felborul, de nekünk erre van egy bevált módszerünk: a nehéz ételek után mindig megeszünk egy pohár élőflórás natúr joghurtot, vagy ha az nincs, akkor kefirt. Szinte olyan, mintha a gyomor és a bélrendszer fellélegezne utána.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock