Ezúttal nem a kristályok rezgésén át próbálunk a szerelemnek utat nyitni, hanem olyan szimbólumokkal, jelképekkel, amik közül jó néhányat már az ókorban is ismertek és alkalmaztak. Még maguk az istenek is a mitológia szerint.

 

Alma, a szerelem gyümölcse

Az alma a termékenység, a bőség, illetve a szerelem szimbóluma is. A görög mitológia szerint, amikor Zeusz és Héra összeházasodtak, Gaia egy almát adott át nekik, ami a hosszan tartó szeretetet és egységet jelképezte. Sőt, Dionüszosz, a bor istene is egy almát ajánlott Aphroditénak a szerelem és a szépség istennőjének, hogy elnyerje a szívét. Kell ennél több bizonyíték az alma kiemelkedő szerepére?! :)

A nyilas

Ámor, Cupido, Erósz – mindegy hogyan nevezzük. A repülő lényként ábrázolt alak, aki nyilakat lő az emberek szívébe minden kultúrában a szerelemet jelképezi. Ámort gyakran ábrázolják kissé őrült és meggondolatlan figurának, azt szimbolizálva, hogy a szerelem sokszor a legváratlanabb, legvalószínűtlenebb módon csap le az emberre. A művészetekben, különösen a római festményeken a nyilas gyakran bekötött szemmel látható, ez is egy jelképe annak, hogy a szerelem vak.

A hárfa húrjai

A lírai költészetben, művészetben gyakran használják a hárfát a romantika megjelenítésére, nem véletlenül. A kelták úgy tartották, hogy a hangszer a híd a mennyet és a földet összekötő szeretetben. Az írek a hárfajátékot a szívet meghódító muzsikának hitték. Norvégiában és Izlandon úgy vélték, hogy a hárfa a létra a magasabb szerelmi állapotok eléréséhez, illetve, hogy húrjai a paradicsomba vezető utat szimbolizálják. Még Dávid király is megtanult hárfázni, hogy kifejezze az Úr felé odaadását és szeretetét.

Szívbe zárva

A szerelem leggyakoribb szimbóluma minden bizonnyal a szív. A szimmetriát tükröző alakzat szinte minden kultúrában, sőt, még az egyházban is egyet jelent a szeretettel, az örömmel és az együttérzéssel.

Lehulló juharfalevél

Kínában és Japánban a juharfa levele a szerelmesek jelképe, de az amerikai folklórban is felbukkan szimbólumként. Az észak-amerikai telepesek juharlevelet helyeztek el az ágyuk lábánál, hogy elűzzék a rossz démonokat, elősegítsék a nyugodt alvást, illetve azért is, hogy fokozzák a szexuális élvezeteket. Ugyanezen a területen azt is megfigyelték, hogy a gólyák gyakran használják a fa levelét a fészkük megépítésénél, így a gyermekáldásra vágyók is szerencsehozó jelképként tekintenek rá.

A rózsaszirmok áldása

A rózsa az érzéki, tiszta romantika szimbóluma. Már az ókori görögök és a rómaiak is szent növényként tisztelték, de a nyugati kultúrában is a szenvedély, a vágy és a fizikai tökéletesség jelképeként vált ismertté.

Kagylóhéjba burkolva

Kemény burkolatának köszönhetően lett a kagyló az életet és a szeretetet szimbolizáló alakzat. Bár a római mitológiában is fontos szerepe volt – állítólag Vénusz a tenger habjaiból, egy kagylóból emelkedett ki –, a hinduizmusban is meghatározó jelképként tekintettek rá: a kagylóhéjról úgy tartják, hogy felébreszti a hívők szívét és egyúttal szeretettel tölti meg azt.

A háromszög hierarchiája

Az ókori Egyiptomban a háromszögre az intelligencia szimbólumaként tekintettek, valamint ez jelezte a szeretet képességét is. De említhetnénk a buddhizmust is: a Shri Yantra mandala – a világ egyik legősibb szimbóluma – a tudatosság és a szeretet energiáinak mozgatórugója szintén háromszögekből épül fel. Aztán ott van még az anya, az apa és a gyerek egyesülése, ezt szintén gyakran szokták ezen keresztül ábrázolni. Végül, de nem utolsó sorban a fordított háromszög egyféle kehelyként is gyakran megjelenik a művészetekben – ez is a szeretetnek egy jelképe.

Szöveg: D.A.

Forrás: whats-your-sign.com

Fotó: Thinkstock