Kis almahatározó – Így használd fel az egyik legfinomabb gyümölcsöt!

Lehet édes vagy fanyar, lédús vagy egészen száraz, piros, sárga vagy zöld, az alma minden formájában nagy kedvenc. Kis határozónk segítségével megtudhatjátok, hogy a 10 legkedveltebb almafajta mire jó, és miben rejlik a sajátosságuk.

Elstar

elstar

Szeptemberben szüretelhető almafajta az Elstar, így nemsokára tömegével jelenik meg a zöldségeseknél, és a piacok standjain. A világos narancsos-vöröses, márványos gyümölcs közepes szilárdságú, nyomásra ezért nem érzékeny, ellenben igazán lédús, így – ahogyan már többször hangsúlyoztuk – süteményekbe nem a legmegfelelőbb alapanyag. Minden másban viszont érdekes kipróbálni, ugyanis egyszerre édeskés és savanykás, meghatározó aromája különlegessé teszi még a legegyszerűbb ételt is.

Gála

gála

Talán ezzel találkozunk a leggyakrabban a boltok polcain, hiszen az édes, ropogós, piros és sárga színekben pompázó fajta sütéshez és főzéshez is alkalmas, sőt önmagában is finom. Az egyetlen, amihez nem való, az a pite, ahhoz túlzottan leveses – ezzel Hófehérke is tisztában volt, nem is ebből sütött a törpéknek édességet. ;)

Golden Delicious

golden-delicious

Finom, fényes, sárga almáról van szó, ami ideális piték, saláták, mártások elkészítéséhez is, de érdemes gyorsan felhasználni, mert a gyümölcskosárban tárolva egy hét alatt is megfonnyadhat – fagyasztva ennél azért tovább bírja, de könnyen megbarnul, ezért nem szerencsés eltenni. Egyébként egy kellemes ízű almafajtáról van szó, amiben harmóniában van az édeskés és enyhén savas ízvilág, ezért is tartozik a legjobbak közé.

Granny Smith

granny-smith

Az ausztrál Granny Smith – vagy ismertebb nevén zöldalma – fanyar, savanykás és néha talán picit kesernyés ízvilága egészen eltér a Gáláétól, de pont ezért szeretjük. Elsőre zsíros tapintása mögött roppanó belső és leveses hús bújik meg, amibe egészen egyszerűen jó érzés a fogakat belemélyeszteni. Ám ezen tulajdonságaiból kifolyólag a Granny Smith egyáltalán nem jó süteményekhez, inkább sós ételek, valamint sajtkóstoló mellé ajánlott felhasználni.

Idared

idared

Nosztalgikus emlékeket idéz bennünk az Idared, ugyanis gyerekként az óvodával gyakran jártunk almát szedni. Kis hátizsákjainkba annyit gyümölcsöt tömtünk, amennyi csak belefért, majd a szüleinknek büszkén mutatva újságoltuk el, hogy ezt mind mi szedtük! :) Na de visszakanyarodva az Idaredhez, ez az egyik legsokoldalúbb almafajta: sokáig – akár hónapokig is eláll megfelelő környezetben –, savanykás íze nem túl erős, így önmagában fogyasztva is kellemes, de sütéshez, főzéshez, szószok elkészítéséhez egyaránt alkalmas. Az egyetlen hátránya – ha mondhatjuk ezt –, hogy nyomódásra érzékeny, így szép, napsütötte piros héja könnyen bebarnul ott, ahol esetleg ütés érte.

Jonagold

jonagold

Ez a nagybetűs ALMA. Kerek, piros héjával a Jonagold minden tekintetben különlegesnek számít: nem túl édes, de nem is savanyú, egyfajta fűszeres ízvilágot képvisel, amit édesen illatozó aromája egészít ki. Héja édes és vékony, húsa leveses, de nem túlságosan, így lényegben tényleg bármilyen almás recepthez felhasználható, pitét is ebből érdemes sütni.

Jonathan

jonathan

Egyszerre édes és fanyar a Jonathan, de hasonló hangzása ellenére nem hasonlít a Jonagoldhoz. Felülete nagyrészt ugyan piros, de mélyebb árnyalat, mint névrokonáé, sőt, vele ellentétben a nyomásra különösen érzékeny, melyet puhaságának köszönhet. Talán kitaláltátok, hogy ebből adódóan sütésre nem igazán alkalmas, ellenben magában fogyasztva, salátákba keverve, esetleg kompótnak elkészítve tökéletes választás.

Red Rome Van Well

red-rome-van-well

Szerintünk nagyon idegesítő, amikor egy leszüretelt gyümölcs beérésére még várni kell, de úgy tűnik a Red Rome Van Wellnél ezt érdemes kivárni, mert egy aromában szegény gyümölcsből egy-két héten belül harmonikus ízbomba válhat. Az alma íze enyhén savanykás, héja vastag, és bár mosott élénkpirosnak tűnik, ez mit sem von le az értékéből. Vajon mivel fogjuk tölteni a hétvégét? Hát persze, hogy almáspite-sütéssel! :)

Starking

starking

Már a Starking illatától is megéhezünk, ugyanis nincs még egy olyan almafaja, ami ennyire erősen illatozna. Az aromafelhő nem véletlen, a sötétpiros gyümölcs olyan édes, egyedi ízvilágot képvisel, amelyet semmivel nem lehet összetéveszteni. A Starking héja pektinben gazdag, több mint húszféle ásványi anyag és vitamin található benne, és viszonylag hosszasan eláll – főleg hűtőben – ezért kap is egy plusz pontot. Az már csak hab a tortán, hogy gyakorlatilag minden ételbe felhasználható, bár szerintünk sütéssel, főzéssel kár veszni hagyni ezt a sok vitamint.

Topaz

topaz

A Topaz, lapos gömb formájával talán nem a legszebb almafajta, de cserébe nagyon finom: édeskés, kellemes aromájú, melyet az tesz igazán ellenállhatatlanná, hogy serceg a fog alatt, jól esik ráharapni. Talán egy picit leveses süteménynek, de ha alaposan kicsavarjátok, akkor akár még pitéhez is használható.

A Nők Lapja Konyha 2016/szeptemberi számában a legjobb almás sütiket vesszük sorra. Ha szeretnétek őket kipróbálni, keressétek a magazint szeptember 6-tól az újságárusoknál!

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock, Pinterest