Démonok nyomában – Ki vár ránk odaát?

Az ősi túlviláglegendákat olvasva ijesztő kép tárul elénk: odaát hemzsegnek a különféle szörnyek, kísértetek, démoni lények. A halálközeli élményen átesettek szintén beszámolnak róla, hogy egy másik dimenzióban sötét energiát árasztó lényekkel találkoztak. De vajon tényleg léteznek ilyen létformák, és tudnak ártani nekünk akár életünkben, akár holtunk után?

„Vissza démon! Azért jöttél, hogy elrabold a szívemet?” Ez a két mondat az egyiptomi Halottak Könyve egyik mágikus versében olvasható, amely egyfajta útikalauz a túlvilágon bolyongó lélek számára. A rémült kiáltás érzékelteti, mennyire féltek az ókoriak a köztes szférákban garázdálkodó, rosszindulatú lényektől. Különösen azoktól, akik a halott útját próbálták állni, vagy foglyul ejteni őt, hogy ne jusson el a végcélba, az örök Fény dimenziójába. De vajon tényleg ilyen teremtmények leselkednek odaát ránk? A modern tudomány persze az egészet a képzelet művének tartja, és úgy vélik: az ember a tudattalanjában lévő ős-félelmeket – a haláltól mint ismeretlentől való szorongást – öntötte így formába. Ugyanakkor nagyon sok film, könyv kering démonok által megszállt házakról és emberekről. Azok, akik kiléptek a testükből, majd visszatértek, szintén említenek árnyékszerű létformákat, akikkel odaát találkoztak – és akik egyáltalán nem tűntek jó szándékúnak, sőt…

Jóindulatúak is lehetnek

Ha azt hisszük, hogy a túlvilági szörnyeket a modern horrorfilmek hozták divatba, démont idézni pedig unatkozó tinédzserek szoktak, akik ezzel akarják egymást riogatni – nos, tévedünk. Mióta csak ember él a Földön, mindig is tudni véltek olyan lényekről, akik valahol a halandók és a halhatatlanok között foglalnak helyet a Mindenség hierarchiájában. Az embernél magasabb, ám az isteneknél alacsonyabb rendű létformákról van tehát szó.

Őket hívták az ókori görögök daimónoknak, és ez a szó ekkor még nem jelentett egyértelműen rosszindulatú lényt. Az antik kor végén nagy kultusza volt a „jó démonoknak”, az úgynevezett agathodaimónoknak, míg rosszindulatú változataiktól, a kakodaimónoktól („gonosz démonok”) rettegtek, és bajelhárító mágiával próbálták távol tartani őket.

A cikk folytatásáért lapozzátok fel a Nők lapja Ezotéria 2016/6. számát!

Szöveg: Magyar Diána

Fotó: Thinkstock