Schäffer Erzsébet emlékezetes írásai a Nők Lapja archívumából - a héten egy, a drogprevenció fontosságáról szóló interjút mutatunk nektek.

Schäffer Erzsébet: Pánik nélkül a beetetésről, Nők Lapja, 1990/10.

Mielőtt a lényegre térek, hadd meséljek el, csak úgy valamit. A történtek jellemzőek viszonyainkra; mindarra, ami kábítószer-megelőzés és tájékoztatás körében kis hazánkban történt, történik.

A gimnáziumi szülői értekezleten nem észleltem pánikot. Egyedül talán az osztályfőnök arcán ült aggodalom, amikor elmondta; tudomásukra jutott, hogy a fővárosban néhány ismert helyen – aluljárókban, bizonyos tereken – könnyűszerrel kábítószerhez juthat bárki, tehát a gyerek is. Arról is hallottak, hogy állítólag néhány iskola környékén a drogüzérek ingyen kínálnak a gyerekeknek rágót, édességet – ezt a pokoli ügyködést, a szoktatást, szaknyelven ,,beetetésnek” hívják –, figyeljék hát a gyerekeiket, nézzék meg a zsebeiket, a kidobott papírokat és így tovább. Más, ismerős szülőktől is hallottam, hogy az iskolák figyelmeztetnek, értekez­leteket hívnak össze, volt egy-két rádiótájékoztatás, néhány újságcikk — igazán nem pánikkeltés céljából —, és akkor egyszer csak ol­vastam egy MTI-közleményt. E szerint a BRFK ifjúságvédelmi osztálya le­szögezi, hogy valótlan az a fővárosban elterjedt hír, miszerint néhány iskola környékén kábítószeres ci­garettát, cukrot, rágót osz­togatnak a gyerekeknek. A közlemény arról is értesí­tett, hogy az információ Gerevits (sic!) Józseftől, a drogellenes program vezetőjétől származik, aki a napokban a rendőrségen visszavonta korábban ezzel kapcsolatban a sajtónak tett nyilatkozatát. A meg­nyugtató záró mondat így szólt: A rendőrség minden kétséget kizáróan megálla­pította, hogy a fővárosban semmiféle kábítószerhez nem jutottak a gyerekek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .