Unalmas, túlhajtott dolog, a könyökén jön ki mindenkinek. Írja az egyenjogúságról a Nők Lapja 1975-ben. Előrehaladtunk vagy visszaléptünk kissé?

,,Megrónak minket, hogy földhöz ragadtak vagyunk, hogy az egyenjo­gúságot nemcsak a főzőkanál mellett kellene méricskélni, de bizonyos idő­szakban az ilyesmi minden családban központi és kézzel fogható kérdés.” Meglepő, tanulságos és rendkívül széles látószögű körkép arról, hogyan vélekedtek férfiak és nők, fiatalok és idősebbek, lakótelepiek és ,,kékharisnyák” a nemek közötti egyenjogúságról, munkamegosztásról, fizetésbeli különbségekről, házimunkáról 1975-ben, Magyarországon.

Kormos Valéria: ,,A mi nemzedékünkre még hat, amit otthon láttunk”, Nők Lapja, 1975/33. 

Ismerőseim legyintettek: unalmas, túlhajtott dolog, a könyökén jön ki mindenkinek. Egy tizen­éves leányzó egyszerűen nem ér­tette, hogyan kérdezhetek ilyet. Már­ mint, hogy probléma-e nálunk az egyenjogúság. A nála néhány évivel idősebb srác körülkacagott: megint ez a feminizmus. A huszonnyolc éves fiatalasszony már hajlandó volt ko­molyan válaszolni: Ugyanolyan érté­kű ember vagyok, mint egy férfi, ez természetes. Soha nem gondolkoztam ezen. Mi már így nőttünk fél. Csak éppen…
Nos, ez a „csak éppen”, ez érdekelt engem…

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Őszinte vélemények, megszólalók az otthoni munka témekörében.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .