Gondoltad volna, hogy a harmincas évekig számos gerinccel kapcsolatos probléma nem is létezett? A megváltozott életmód miatt azonban ma már mindenképp gondoskodásra szorul ez a testrészünk. Akár megelőzni akarjuk a bajokat, akár gyógyulásra vágyunk, számos módszer közül választhatunk – néhányat most be is mutatunk közülük. Széles-Horváth Anna írása.

NMPT – Természetes mozgásmintatréning:

Az egészséges gerinc megőrzésének kulcsa

A módszer Bene Máté fizioterapeuta, porckorongsérv-specialista legújabb kutatásokon alapuló eljárása, amely a gerincbántalmak kialakulását előidéző okokra fókuszál. „A legfőbb probléma, hogy megváltozott az életmódunk: egyre többet használunk mobiltelefont, laptopot. Az ehhez szükséges testhelyzet a görnyedés, nyakunk állandó előrehajlítása a gerincoszlopunk számára teljesen természetellenes. Ebből adódik, hogy gerincünk kétszer S alakú normál görbülete megváltozik, ami hatalmas terhet ró a gerincet tartó izom- és szalagrendszerre, valamint a porckorongjainkra. A sok görnyedés miatt romlik a mozgásunk minősége is. Ez okozza a gerinc- és mozgásszervi gondok, nyak-, váll-, csípő-, derékfájdalmak nagy részét” – magyarázza Szilágyi Mónika NMPT-instruktor, aki gerinctrénerként maga is küzdött derékfájdalmakkal egészen addig, amíg rá nem talált a metódusra.

Miért hatásos? A tréning azokat a test belsejéből eredő túlterheléseket oldja, amelyek a fent említett helytelen testtartásból erednek. Az NMPT a teljes test mozgásminőségét javítja, ezáltal a problémák okát szünteti meg. „A módszer segítségével magas szintű testtudatra tehetünk szert, melyet bármilyen egyéb sport során vagy akár a hétköznapokban is kamatoztathatunk” – mondja a gerinctréner.

Kinek ajánljuk? Aki napi 20 percnél többet ül autóban vagy irodában, és iskoláskorúaknak tartásjavítás céljából. Továbbá bármilyen sporttevékenység kiegészítéseként a sérülések megelőzése érdekében. Valamint a porckorongsérvből gyógyult tünetmentes pácienseknek, akik szeretnék elkerülni a betegség kiújulását.

Ahol kipróbálhatod: www.sportrehab.hu

Dévény-Módszer (DSGM):

Hungarikum nem csak gyerekeknek

Dévény Anna eljárását elsősorban a csecsemőkhöz és kisgyermekekhez kötjük, pedig felnőtteknél is alkalmazható. A speciális manuális technika mellett létezik egy egyedi testképző gimnasztika része, amely a teljes testre fókuszálva foglalkozik gerincproblémákkal is. „Felnőttek részére tartásjavító tornát, gerinctornát, kondicionáló tornát és esztétikus testképzést tartunk” – magyarázza Mézám Zsuzsanna DSGM-szakgyógytornász, fizioterapeuta.

Miért hatásos? A DSGM speciális testképző gimnasztikája során a mozdulatot először részeire bontják, helyesen kidolgozzák, majd visszaépítik a funkcióba. Ezáltal elérhető, hogy az erre épülő folyamat is helyes, hibátlanul kivitelezett legyen. Folyton változtatott testhelyzetekben az izmok más összefüggésben, elhelyezkedésben dolgoznak. Hatékonyságát növeli a mozgások során alkalmazott „belső ellenállás”, mely csak az órák folyamatos látogatása során sajátítható el. A magunknak adott ellenállással végzett mozdulatok nagyban megdolgoztatják az inakat, valamint az izmokat körülvevő kötőszövetes rendszert.

Kinek ajánljuk? „A módszer egyaránt alkalmas sérülések helyreállítására, egészséges állapotúak mozgásfejlesztésére, valamint táncosok képességfejlesztésére a sérülések elkerülése és fizikai adottságaik maximális kihasználása érdekében” – sorolja a szakember, hozzátéve, hogy közben fejlődik a koordináció, az erő, az ügyesség, az állóképesség, és harmonikussá válik a mozgás.

Ahol kipróbálhatod: Dévény Anna Alapítvány; Bp. V., Október 6. u. 24., www.deveny.hu

Spine Trainer Módszer:

Saját fejlesztésű gépek és kínai hullámtorna

A sokáig villamosmérnökként dolgozó Oláh Viktor nem véletlenül nevezi magát gerincmérnöknek: saját gerincproblémáira évekig kereste a megoldást, így lassan kiképezte magát a gerincsérv gyógyítása terén. Majd mérnöki tudását kamatoztatva saját gépeket fejlesztett módszere megvalósításához, amelyek mára szabadalmaztatott orvostechnikai eszközök. Egységes nevük a Spine Trainer System, amelyet a szakember kiegészít a háromezer éves WuShuang Dao Yin kínai módszer elemeivel, valamint a pilates gyakorlataival. A nevéhez fűződő gerincterápiás rendszer egy speciális eszközcsalád, amely több, a gerinc regenerálásához szükséges hatást képes egyidejűleg biztosítani: a gravitációs és dekompressziós (nyomás nélküli) nyújtást, az infrahőterápiát és a teljestest-mikrovibrációt. Előnye, hogy biztonságos és kényelmes rajta a gyakorlatok végzése.

Miért hatásos? „Az elmúlt tíz évben megtanultam, hogy a törzs izmait lehetőleg a gerinc nyújtása mellett kell erősíteni. A nyújtásnak pedig megvan az ereje, ideje, üteme, még az adott hőmérséklete is. Más gyakorlattípust és körülményeket kívánnak meg az ágyéki, a háti és a nyaki szakaszok. A gépeim hatása abban rejlik, hogy ezeket az eltérő feltételeket teremtik meg. Komoly műszaki és technikai felépítéssel bírnak, és otthoni használatra is alkalmasak” – fejti ki Oláh Viktor, aki YouTube-csatornáján számos mozgást be is mutat.

Kinek ajánljuk? Ahogy a módszer feltalálója mondja: azoknak, akik nem tudnak repülni. Ugyanis a gravitáció káros hatása csak súlytalanságban nem hat a gerincünkre. A gépek éppen ezt a szabadesés-állapotot szimulálják. Stúdiójában többféle gerincproblémával is foglalkoznak, de a fő területük a gerinc- és porckorongsérv.

Ahol kipróbálhatod: www.gerincem.hu, www.spinetrainer.hu

További különleges módszerekről olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/6. számában.

Szöveg: Széles-Horváth Anna

Nyitókép: Getty Images