Testi-lelki méregtelenítés a hegyekben, avagy 8 nap a tisztulás jegyében

Gondosan felépített böjtölésbe és méregtelenítésbe akkor kezdünk, ha testileg-lelkileg szeretnénk megújulni. Életmódtól függ, hogy kire milyen hatással van egy ilyen kúra. Egy biztos: kellő kitartással és alázattal megtisztulhatunk, szépülhetünk, és nagyobb önismeretre tehetünk szert. Erre vállalkoztam a Visegrádi-hegység szívében. Lénárt Emese írása.

A böjt nem egyenlő az éhezéssel. Legalábbis abban a változatában, amit én próbáltam, és ahogy azt a program összeállítója, Zséli Szilvia, a visegrádi FoRest For Life központ alapítója találóan megfogalmazta: „Azt a titkot keresem, hogy miként lehet úgy tartósan és egészségesen fogyni, hogy eszünk.” Ennek a szellemiségnek nyolc nap alatt eleget is tettem, ami azt jelentette, hogy folyamatosan vittem be tápanyagot a szervezetembe, persze nem mindegy, hogy mit.

Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben

A napot korán reggel vitalizáló, emésztésjavító zöldkoktéllal kezdtük éhgyomorra, ami felerészt tönkölybúzafűléből illetve árpafűléből állt. Ezután fél óráig semmit sem lehet inni, hogy a hatóanyagok koncentráltan felszívódhassanak. A reggeli szeánsz anyagcsere- javító natúr citromlével, citrusos vízzel és naponta más gyógyteákkal (például emésztést segítő gyömbérrel, borsmentával) folytatódott. Az egészséges kortyolgatás mellé egy-egy grépfrút- és narancskarika dukált. Ebédre naponta más idényzöldségből főtt krémlevest kanalazgattunk tejszín és más mesterséges belevalók hozzáadása nélkül. A programból nem maradhatott ki az ebéd utáni meleg vizes palackos májpakolás sem, amely hatékonyan segítette a máj méregtelenítését. A nap további részében a délutáni túra előtt és után vitamindús, frissen facsart gyümölcsleveket kortyolgattunk, az estét pedig 10-12-féle összetevőből álló, bélmozgást elősegítő magkeverék és különböző gyógytea zárta.

Motiválás mozgással

Mivel gyerekkorom óta rendszeresen sportolok kisebb-nagyobb kihagyásokkal, kíváncsi voltam, hogy miként fog reagálni a testem arra, ha a böjtölés mellett fizikai igénybevételnek van kitéve. Délelőttönként két órán keresztül jógáztunk. Mivel a hatfős csoportunk korosztálybeli összetétele eltérő volt, jógaoktatónk olyan ászanákat gyakoroltatott az órán, amiket a maga szintjének megfelelően mindenki meg tudott csinálni. A gyakorlatok átmozgatták az izmokat, segítették az emésztést, javították a keringést, nyújtották és teljesen ellazították a testünket, a fokozott verejtékezés pedig támogatta a méregtelenítést. A jógát húszperces relaxáció vagy meditáció, illetve ezek kombinációja zárta. Felemelő érzés volt csoportban gyakorolni, mert idáig mindig egyedül jógáztam, oktató által összeállított gyakorlatsor alapján. A testemet ezúttal is könnyűnek, rugalmasnak éreztem, és a koncentráció sem esett nehezemre. Hasonlóan jótékony hatása volt a pár órás délutáni túrának is, igaz, picit másképp. Míg a jóga elcsendesít, befelé figyelésre inspirál és kitágítja a határainkat, addig az erdei gyaloglás felpörget és kellemesen kifáraszt. Különösen motiváló talpalni akkor, ha a napi penzum teljesítésekor mindennap más idénygyümölcsből készült turmix vár a hőségben. Gyakorlott természetjáróként számomra is tartogatott meglepetést Visegrád környéke, ahol szebbnél szebb túraútvonalakon koptathatjuk a bakancsunkat. Mint például a vadregényes Apátkúti-völgyben, Dömösről a Rám-szakadékhoz vezető ösvényen vagy a Mogyoró-hegyen, ahol a vadbemutató kert legelésző szarvasai mellett páratlan panorámában gyönyörködhetünk.

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/6. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Lénárt Emese

Nyitókép: Pályi Zsófia