A Vígszínház Kossuth-díjas színművésze 40 éve boldog házas, és 45 esztendeje gyakorolja hivatását színészként és előadóművészként. Idén pedig megjelenik hetedik verseskötete, A kezdetek utcája címmel. Kíváncsian hallgattuk, milyen értékek mentén igyekszik élni.

50 utmutato

Hűség

Az életem során sokszor csalódtam a hűségben, és most nemcsak emberi kapcsolatokra, hanem eszmékre gondolok. Nem okos dolog nyilvánosan hűségesnek lenni egy eszméhez vagy épp egy vezetőhöz, mert, ahogy telnek az évek, a világgal együtt mi is változunk, és lehet, hogy mást fogunk gondolni. Ezért jobb, ha ilyen téren inkább befelé élünk. Egyébként gyakran mondják rám, hogy hűséges, szent ember vagyok, ami nagyon idegesít! Bár 45 éve vagyok a Vígszínház társulatának tagja, és 40 éve házas, ám nincs hűség akkor, ha az ember a másik oldalról nem kap érte valamit. A színházam és a feleségem érdeme is, hogy az én életem így alakult.

Siker

Életem első sikere jut eszembe. Gyerekkoromban senki nem hitte volna, hogy egyszer színész leszek. Én sem. Csöndes, visszahúzódó fiúcska voltam, irigyeltem az osztályunk menő nagydumásait, akikre figyeltek. Aztán egy nap a tanárnő kiment valamiért a magyaróráról, és engem kért meg, hogy addig olvassak fel a többieknek a Kincskereső kisködmönből. Olvasni kezdtem, és a zsibongó gyereksereg elcsöndesedett, mindannyian rám figyeltek, a hangulatra, amit meg tudtam teremteni. Ezt akkora sikerként éltem meg, hogy el is döntötte a sorsomat.

Szerelem

Négy évtized elég hosszú idő, hogy meggyőződjön az ember egykori választása helyességéről. És persze a szerelem csak a nagyon fontos, cseppet sem lebecsülendő kezdet. Ha pedig az évek során kiteljesedik, és olyan kapcsolattá válik, amely minden kényszer nélkül is összetartásra késztet, akkor mérhető le igazán az értéke. Ez nálunk hál’ istennek így történt. Annak idején rengeteget forgattam és játszottam, és december 24. volt az egyetlen szabadnapom, így ekkor házasodtunk össze. Azóta számunkra minden évben dupla ünnep a karácsony.

Kaland

A jó kaland az, amelynek emléke egy életen át melengeti a szívünket, ám szép számmal akad az életben olyan is, amit legszívesebben elfelejtene az ember. Mindez szerencse dolga. Egy biztos: merni kell élni, és elébe menni a kalandoknak, a lehetőségeknek, mert ha jó, ha rossz az élmény, egyaránt gazdagítja az életünket, a személyiségünket. Ha körbenézek, sok-sok szürke életet látok, meg nem valósított álmokkal, pedig másként is lehetne! Hála az égnek nem Észak-Koreába születtünk, tehát igenis vannak lehetőségeink a kalandokra, az örömteli életre.

Kíváncsiak vagytok rá, mit gondol Lukács Sándor a barátságról vagy többek közt a hiúságról? Akkor keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb számában!

Szöveg: Szurovecz Kitti

Fotó: Dobos Tamás