Nyáron a megszokott konditermes edzés helyett szívesebben sportolsz a szabadban? Összeállításunkból kiderül, melyek a legjobb, akár egyénileg, de még inkább társaságban űzhető kinti mozgásformák, amelyek minden porcikádat megmozgatják!

Group of friends playing volleyball on the beach

Boot Camp

Ha mindig szerettél volna egy igazán kemény edzést kipróbálni, ahol nem a külsőségek, hanem a teljesítmény számít, akkor a boot camp neked való. Az edzés az amerikai tengerészgyalogság erőnléti kiképzési módszerein alapul, olyan gyakorlatokat vonultat fel, amiket a kőkemény katonák nyomnak – persze egy kicsit leegyszerűsített formában. Az edzés futásokból, utánzójárásokból, páros és saját testsúlyos feladatokból, core-tréningből és anyagcserepörgető gyakorlatokból áll, és olyan eszközöket is használhatsz az edzés során, mint a TRX, a medicinlabda, a gumikötél, a gumiabroncs, de még az olyan tereptárgyak, mint a pad és a fa is segítségedre lesznek a gyakorlatok elvégzésében.

Kinek ajánlott?

Aki intenzív, hatékony, mégis szórakoztató edzésre vágyik, szeretné fejleszteni az állóképességét, növelné az erejét és felpörgetné az anyagcseréjét. Motiválja a társaság, és ösztönzi, hogy edzésről edzésre többet kell kihoznia magából.

Miért érdemes ezt választani?

Nagyon hatékony edzésforma, egyszerre segít az alakformálásban, a zsírégetésben, erősíti az izomzatot, a csontozatot, és növeli a mindennapi élethez szükséges teljesítőképességet is. Ha kőkeményen végzed, és igyekszel a legtöbbet kihozni magadból, a 80-90 perces óra alatt akár 700 kalóriát is elégethetsz.

Mi kell hozzá?

A tested, az elszántságod, és kényelmes sportruha, amiben bátran lefekszel a földre, valamint egy kényelmes, strapabíró, a bokát jól tartó sportcipő. Vigyél magaddal egy törölközőt is, mert ömleni fog rólad a víz az edzés alatt, és a folyadékpótlásról se feledkezz meg.

Ahol kipróbálhatod: www.bootupnetwork.hu, www.eddzazeletedert.hu/boot-camp

Túra és teljesítménytúra

Egyedül vagy többen, kényelmesen kirándulva vagy a teljesítményre koncentrálva, saját útvonalon vagy kijelölt nyomvonalon haladva: egy biztos, túrázni jó! Egyszerű és nagyszerű mozgásforma, ahol „csak” gyalogolni kell, méghozzá a természetben, friss levegőn. Nekivághatsz úgy is, hogy csak kirándulsz egyet, vagyis te találod és jelölöd ki az útvonalat egy térkép vagy GPS segítségével. De jó alternatíva a teljesítménytúra is, ahol szervezett keretek között, előre kijelölt útvonalon, itinerrel (túratérképpel) a kezedben, fix ellenőrző pontokat érintve teszed meg a túratávot. Kapsz frissítőt is, és ha a megadott szintidő alatt teljesíted a túrát, a célban oklevél és kitűző lesz a jutalmad.

Kinek ajánlott?

Kortól és nemtől függetlenül bárki belevághat a rendszeres túrázásba, hiszen csupa jótékony hatása van. Fontos azonban, hogy erőnlétednek és állóképességednek megfelelően válassz túraútvonalat, a hosszára, a szintemelkedésre és a terep nehézségére is figyelj! Magyarországon számtalan csodás táj és terep létezik, ezek felfedezésére kiváló lehetőséget kínál egy-egy túra teljesítése.

Miért érdemes ezt választani?

A terepen gyaloglás jól átmozgatja a testet, formálja az izmokat, főként a lábat és a feneket, emellett a karokat is erősíti. A túrázás jó kardiomozgás, felpörgeti és erősíti a szívet, növeli a tüdőkapacitást, ezek segítségével javítja a test vérellátását. Az állóképességet is hatékonyan fejleszti, ha rendszeresen űzöd – persze a fokozatosság elvét betartva. A tereptől és a haladási tempótól függően óránként 300-400 kalóriától szabadulhatsz meg túrázás közben.

Mi kell hozzá?

Kényelmes, strapabíró túraruha, valamint szél- és esőálló dzseki, sportsapka, kesztyű és napszemüveg is jó, ha van a táskádban, és a kullancs elleni védekezésről se feledkezz meg! Legyen nálad folyadék és egy kis harapnivaló, vigyél magaddal telefont, iratokat, GPS-t vagy térképet is.

Ahol kipróbálhatod: www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/naptar

Egyik sportot sem érzed igazán magadénak? Akkor lapozd fel a Nők Lapja Psziché 2016/5. számát, ahol még több szabadtéri mozgásformát ajánlunk!

Szöveg: Balla Hajnalka

Fotó: Thinkstock