8 növény az otthonunkba, ami kevesebb öntözéssel is beéri

Minden növénynek szüksége van az odafigyelésre és a gondozásra, de vannak olyan fajták, amelyek kevesebbel is beérik. Így nem kell megijednünk, ha esetleg elfelejtettük meglocsolni őket, vagy éppen a szabadság ideje alatt nincs kire bízni ezt a feladatot. Íme, nyolc könnyen kezelhető zöld kedvenc!

Pozsgások

A pozsgások nagyon divatossá váltak az elmúlt években, az apró viaszos, nedvességgel teli és a zöld, valamint az ibolya és a narancs különböző árnyalataiban pompázó növények belopták magukat a mi szívünkbe is. Mivel a leveleik tárolják a nedvességet, ezért heti egyszeri öntözés is elég nekik. Leginkább a napfényt és a szárazságot kedvelik.

„ZZ pálma” vagy agglegénypálma

Nem véletlenül hívják ezt a növényt agglegénypálmának! A magas szárú, mélyzöld színű és gömbölyded levelű szobavirág szereti a száraz helyeket, és bár mérsékelten, de elviseli a napfényt. Sokan választják például irodába, mert nem kell vele olyan sokat törődni. Elég 10-14 naponta öntözni.

Hegyescsúcsú vagy szobai futóka

Sokan választják a hegyescsúcsú futókát otthonuk díszének, ami nem is csoda, hiszen különleges zöldes és fehér cseppformára emlékeztető levelei látványosak, és könnyen körbefuttathatóak a bútorokon, a falon vagy ajtófélfán. Kevés fény elég neki, és nem zavarja az sem, ha ritkán locsoljuk – a lényeg, hogy a földje mindig legyen enyhén nedves.

Közönséges elefántláb

Ez a nagyon érdekes külsejű, valóban elefántlábra emlékeztető szárral megáldott növény kiváló választás lehet a különleges formák kedvelőinek. Habár levelei vékonyak, egy vastag és tápláló szárhoz tartoznak, ami kiválóan ellátja őket nedvességgel ritka öntözés mellett is.

Szobai szanszeviéria vagy anyósnyelv

A képen látható, könnyen kezelhető anyósnyelv (is) kiváló választás a lakásunkba, hiszen légtisztító növény: megköti a szén-dioxidot, és oxigént is termel. Kifejezetten kedveli a meleget, beéri kevés fénnyel és locsolással. A téli időszakban elég kéthavonta öntözni.

Légnövények, avagy broméliák

Mondhatnánk extrémnek ezeket a növényeket, hiszen – akármilyen hihetetlen – nincs szükségük talajra ahhoz, hogy megéljenek. Elég őket „felakasztani”, egy díszesebb edénybe tenni, vagy elhelyezni egy polcra, a létezésükhöz szükséges tápanyagot ugyanis a levegőből szívják magukba. Hetente két-három alkalommal vízpermettel fújjuk be, havonta pedig érdemes megfürdetni a mosdókagylóban. Fürdőzés után alaposan csepegtessük le, mielőtt a helyére tesszük ezeket a különleges növényeket!

Rákvirág

A kínai örökzöld egy izgalmas megjelenésű szobanövény, nagy, lapáthoz hasonlító levelei az égbe merednek, és a zöld és fehér szín keveredése miatt kellemes látványt nyújt. Elviseli az alacsony vagy közepes fényt, és elég akkor meglocsolnunk, amikor száraz a földje.

Kukoricalevél

A vékony szárakon álló, hosszúkás lapos leveleket hozó kukoricalevél csodálatos látvány az otthonunkban, és az sem baj, ha néha elfelejtjük megöntözni. Általában elég akkor locsolni, amikor a földje már kiszáradt, de a rövidebb ideig tartó szárazságot is jól tűri.

Képek: Archív

(goodhousekeeping.com)