11 gyógy- és fűszernövény, ami távol tartja a szúnyogokat

A nyári időszakban elkerülhetetlen, hogy meggyűljön a bajunk a kellemetlen csípéseket okozó rovarokkal. A legtöbben riasztó spray-ket, különféle krémeket és füstölőket használnak az elűzésükre, létezik viszont ennél egy sokkal egyszerűbb és természetesebb megoldás is: szerezzük be az alábbi „zöldeket”! 

Citromillatú muskátli

Nem minden muskátli taszítja a szúnyogokat, de ez, a citromillatot árasztó fajta igen. A bokros növény levelei és díszes virágai kiváló rovarirtók lehetnek a kertben.

Bojtocska

Habár nem a leghatásosabb ellenszere a szúnyogtámadásoknak ez az apró virágú növény, illatanyagáért nem rajonganak a rovarok.

Citronella

A növény illóolaját eredetileg parfümként használták, kivonata annyira hatékony a szúnyogok elriasztásában, hogy ma már számos szúnyogriasztó készítményben is megtalálhatjuk.

Borsmenta

A kellemes illatú növény különleges tulajdonsága, hogy erős illóolajtartalma van, ezzel pedig szempillantás alatt száműzi a kártevőket.

Citromfű

A citromfű erőteljes aromája is kifejezetten taszítja a rovarokat. Magas illóolajtartalma miatt lakásban és kertben egyaránt érdemes alkalmazni a kellemetlen vérszívók ellen.

Levendula

A számunkra finom illatú és nyugtató hatású gyógynövény a szúnyogok számára maga a rémálom. Használhatjuk akár a lakásban is szárított változatban, ugyanis ilyen formában is hatékony például a legyek és a molylepkék ellen.

Macskamenta

A szúnyogok egyenesen utálják a macskamentát, ugyanis a növény olyan vegyi anyagot tartalmaz, ami riasztja őket. Használjuk ki a kellemetlen szúnyogcsípések elkerülése érdekében!

Bazsalikom

Érdemes egy cserépnyi bazsalikomot elhelyezni a kinti asztalon, egyrészt, mert csipegethetünk róla a kerti grillezésnél, másrészt pedig illatának köszönhetően távol tarthatjuk a bogarakat.

Menta

A mentát nemcsak kellemes, hűs illatáért kedveljük, kitűnő ízesítő és a rovarok ellen is felveszi a harcot. Tegyünk a balkonra, teraszra vagy a konyhánkba pár cseréppel és élvezzük ki komplex hatását!

Zsálya

A zsályát már jól ismerjük, fűszerként és teaként is szeretjük, levelének elégetésével viszont a rovarokat is elűzhetjük környezetünkből. Dobjunk pár darabot a tűzbe például a kerti sütögetés alkalmával, és élvezzük a szúnyogmentességet!

Körömvirág

A szemet gyönyörködtető színes és bohém stílusú virág nemcsak a szervezetünkre van jó hatással, a benne található piretrinnek köszönhetően (ez számos rovarirtó szerben is megtalálható összetevő) még a szúnyogokat is távol tartja.

Nyitókép: Thinkstock

(countryliving.com)