Hétvégén nem lehet megúszni a takarítással járó teendőket, ezért mutatunk néhány természetes megoldást, amivel környezettudatosan tisztíthatjátok meg a lakás minden pontját.

Figyelem, mielőtt bármelyik illóolajat használni kezditek, fontos tájékozódni, hogy nem okoznak-e allergiás reakciót nálatok!

Fürdőszobai praktikák

Az illóolajokról sokan azt gondolják, nem elég erősek ahhoz, hogy a fürdőszobai szennyeződésekkel elbírjanak, de ez nem egészen igaz. Az oregánó-, az eukaliptusz- vagy a teafaolaj tömény változata hatásos a vírusokkal és baktériumokkal szemben, sőt, utóbbi vízzel hígítva a penésszel is felveszi a harcot. Ami a mosást illeti: a rozmaring és a borsmenta szintén fertőtlenít, ezekből érdemes egy-két cseppet a mosószerhez adni, vagy ecettel kombinálva öblítőként használni.

Csillogó-villogó hálószoba

A hálószobában a fő problémát általában a por jelenti, ezt kétféleképpen küszöbölhetjük ki. Az egyik megoldás, hogy antibakteriális hatású eukaliptusz, levendula, rozmaring vagy fenyő illóolajat párologtatunk. A másik lehetőség, hogy közvetlenül az ágyra permetezzük ezek vízzel hígított változatát. Egyébként a levendula azért is praktikus, mert nyugtat és így pihentetőbb alvásban lehet részünk.

Konyhai kellemetlenségek

A konyha tisztítására is tökéletesen alkalmasak az illóolajok. A vadnarancs, kasztíliai (olívaolaj) szappannal és vízzel keverve (12 csepp illóolaj, negyed csésze szappan és víz) például feloldja a zsírfoltokat, ezért a tűzhely takarítására ideális, ugyanakkor a kristályokat is áttörölhetjük vele, sőt, a felmosóvízbe is csepegtethetünk belőle. Ha fertőtlenítésre van szükség, mondjuk a hűtőben vagy a konyhapulton, akkor vagy a teafát vagy az eukaliptuszt érdemes bevetni. Amennyiben a hűtő, a tűzhely vagy a vágódeszka szorul szagtalanításra, orvosi zsálya vagy citrom illóolajat használjunk: 2 csésze víz, 1 csésze ecet, 2 teáskanál mosogatószer és néhány csepp illóolaj keveréke minden kellemetlen szagot megszüntet.

A padló és a bútorok tisztán tartása

A citrom illóolajnál maradva: ez a természetes szer a kő, márvány és keményfa padlókról is felhozza a szennyeződéseket, sőt, ha fél csésze olívaolajjal keverjük össze, a természetes fa padlót polírozhatjuk vele. És ha már természetes fa: a régi bútoroknak nem tesz jót az erős, vegyszeres tisztítás, ezért ezeknél is inkább a vízzel hígított citrusos illóolajokat célszerű használni. A padlószőnyegek és a kárpitok megtisztításához ellenben a hálószobában bevetett trükköket alkalmazzuk, hiszen ezek esetében is a por jelenti a legnagyobb problémát.

Amikor a gyerekekről van szó

A gyerekjátékok megtisztításához a levendulaolaj hatékony segítség, egyrészt, mert vírus- és baktériumölő, másrészt jó illata van, harmadrészt pedig szagtalanít. Évente néhány alkalommal érdemes a kádba engedni egy nagy adag vizet 20-30 csepp illóolajjal, és átmosni benne a játékokat – ezzel több legyet üthetünk egy csapásra. 

Illatosításból jeles

Amikor a lakás helyiségei illatosításra szorulnak, akkor is használhatjuk az illóolajokat: a levendulának, a fahéjnak vagy az eukaliptusznak önmagában is finom illata van. Ha tiszta formájukban áttöröljük velük a kilincseket, a távirányítókat, a számítógép billentyűket és minden gyakorta érintett felületet, máris sokat tettünk azért, hogy megelőzzünk egy esetleges, baktériumok okozta betegséget.

Fotó: Thinkstock

(helloglow.co, diynatural.com)