10 tipp, amivel megőrizhetjük a kertünk szépségét júliusban is

A kerti munka szórakozás és kötelesség is egyben, aminek jó, ha megvan a meghatározott üteme. A nyári hónapokban különösen fontos odafigyelnünk a növényeinkre, ezért most összegyűjtöttük, mire érdemes időt fordítani júliusban a kertben. Metszőollót és a locsolókannát elő!

Tisztítsuk meg az epret!

Ahhoz, hogy a következő évben is szép és finom termést hozzon az eperbokrunk, vágjuk vissza a megbarnult, elszáradt szárakat és leveleket, majd gyomláljuk körbe az egész növényt, és komposzttal gondoskodjunk a talajról! Ha szeretnénk, ültessünk át pár friss szárat a meglévő bokrok mellé vagy a kert egy másik szegletébe.

Távolítsuk el az elhalt szárakat, virágokat!

Érdemes metszőollóval (vagy egyszerű ollóval, késsel) egy kört menni a kertben, és levágni minden elszáradt és elhalt szárat, levelet, virágot. Ezzel megtisztíthatjuk a növényeket, és segíthetünk a növekedésükben is.

Gondozzuk a paradicsomot!

Figyeljünk a megfelelő öntözésre minden nap, metsszük le az elszáradt szárakat, és néhány levél levágásával tegyük szellősebbé az egész növényt! Így megelőzhetjük, hogy befülledjen és begombásodjon a melegben. Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról és a betegségek elkerülése érdekében permetezzük is!

Ültessünk évelőket!

Ha szeretnénk még több növényt és virágot, akkor ne fogjuk vissza magunkat, ültessünk pár újdonságot a kertbe, a teraszra vagy az ablakba. Válasszuk az évelőket, amik csodás színes virágokkal teszik széppé a környezetünket, és amikben ügyes teleltetéssel akár a következő szezonban is gyönyörködhetünk.

Ellenőrizzük a hortenziákat!

A hortenziák a nyári időszakban virágoznak, akár kék és rózsaszín árnyalatokban is. Ne feledkezzünk meg a megfelelő locsolásról és az elhalt részek lemetszéséről, ha pedig egy kis varázslatot is szeretnénk látni, a talaj savtartalmának megváltoztatásával trükközhetünk a virág színeivel.

Gyomláljunk!

Júliusban se hagyjuk, hogy a gyomok ellepjék a szép kertünket! Ha kell, húzzunk kesztyűt és olyan ruhát, amit nem sajnálunk, és a megfelelő eszközökkel, valamint finom mozdulatokkal szabaduljunk meg a gazoktól. Meg fogják hálálni a növényeink.

Gondoskodjunk a madarakról is!

Tegyünk ki a madaraknak egy tálkában ivóvizet, és ügyeljünk az utánpótlásra is! Ha még jobban szeretnénk kedvezni az apró látogatóknak, akkor legyen ez egy nagyobb edény, amibe bele is tudnak állni és a forróságban kicsit megmártózhatnak.

Locsoljunk!

Ne feledkezzünk meg a növények és a fű megfelelő locsolásáról! Figyeljük az időjárást, és a csapadékmennyiséghez igazodva öntözzünk a kertben, ha pedig tehetjük, a reggeli órákban – vagyis a kevésbé meleg időszakban – végezzük el a feladatot.

Ápoljuk a füvet!

Állítsuk be megfelelően a fűnyíró pengéit, hiszen ha tompák vagy helytelenül állnak, akkor a fűszálakat nem vágni, hanem tépni fogja a gép. A barna és szürkés foltokat és a hiányos részek látványát a füvön így megelőzhetjük.

Karózzunk!

A magasra nőtt virágokat, de még a paradicsom szárát is karózzuk bátran egy olyan pálcával, ami elég nagy és vastag ahhoz, hogy megfelelő támasza legyen a növényeknek. A kötözéshez puha madzagot vagy vékony spárgát használjunk, ezzel gondoskodtunk is arról, hogy a szél ne tegyen kárt a kedvenceinkben.

 

Még több kertészeti témáról olvashattok a Nők Lapja Kert és Virág különszámaiban.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(gardenista.com)