Minden, amit a nyári kert ékéről, a hortenziáról tudni kell

Nincs nyár hortenzia nélkül, amelynek pomponszerű virágai rózsaszín, kék és fehér színekben díszíthetik a kertünket. A grandiózus növény gondozása és szaporítása nem bonyolult, sőt ha megváltoztatnánk a virágok színét, arra is létezik jól bevált trükk.

Gondozási tippek

A hortenzia sok esetben akár ötven évig is elélhet, de ez leginkább attól függ, hogy milyen típusú és persze attól, hogy hova ültettük, és hogyan gondozzuk. Inkább a félárnyékos és hűvös helyeket kedveli, a közvetlen napfény és meleg hatására a virágok összezsugorodhatnak, és a növény könnyen elfonnyadhat. A legideálisabb, ha minimális fényt kap, például pár órán át éri a nap reggel. A legjobb hőmérséklet számára nyáron a 15-20, télen pedig 7-8 körüli hőfok. Öntözése függ a földjének vízáteresztő képességétől: fontos, hogy mindig nedves maradjon alatta a talaj, de ne álljon a vízben, éppen ezért agyagos földben érzi magát a legjobban. Ha mégis naposabb helyre ültetjük, könnyen előfordulhat, hogy estére lekókadnak a szárai és virágai, de ne ijedjünk meg, mert amikor a hőmérséklet csökken, akkor újra felélednek majd. Ilyenkor segítség lehet, ha reggel vagy este locsoljuk meg, amikor még nem tűzi a nap és esetleg valamennyi szellőt is kap.

Így ültessük

Azt már tudjuk, hogy a hortenzia kifejezetten szereti az agyagos és jó vízáteresztő képességű földet. Amikor kiültetjük, ássunk egy akkora gödröt, mint egy nagyobb cserép, és mielőtt beletennénk a növényt, tegyünk a mélyedésbe tápoldatot. A növény gyökereit kicsit lazítsuk meg, és úgy tegyük a gödörbe, hogy a lombkorona közel kerüljön a talajhoz. Ezután a földet töltsük vissza, és lazán nyomkodjuk el a virág körül, majd locsoljuk meg rögtön bőségesen, hogy az egész gödörbe leszivárogjon a nedvesség. Amikor a víz felszívódott, öntözzük még egyszer.

Metszés helyesen

A hortenziát nem szükséges metszeni. Az adott évben előbújt új hajtásokon és szárakon a következő évben virágok jönnek majd, ezért ha esetleg megmetszenénk, azzal a virágok számát csökkentenénk. Tavasszal viszont bátran levagdoshatjuk az elszáradt, elhalt szárakat.

A hortenzia szaporítása

A legegyszerűbb módja a szaporításnak a dugványozás. A nyári hónapokban (június, július), miután kinyíltak a virágok, válasszuk ki azokat a hajtásokat, amiket szaporítani szeretnénk. Figyelem! Figyeljünk arra, hogy olyan hajtást válasszunk ki, amin még nincsenek virágok és bimbók! Fontos, hogy ezek a szárak nagyjából ceruza vastagságúak legyenek, és elérjék a 15 centiméter hosszúságot. Könnyen megismerhetjük őket, hiszen világosabb zöld színűek, mint a többi hajtás. Egy éles késsel vágjuk le óvatosan a szárat, majd a hajtásokat ültessük fellazított, nedves földbe. Ezután az egészet fedjük le egy átlátszó zacskóval, amivel elegendő páratartalmat biztosítunk neki. Az elültetett növényt tegyük árnyékos helyre, és ellenőrizzük naponta a föld nedvességtartalmát. Ha meglátjuk az első gyökereket a cserépben, akkor átültethetjük egy nagyobba, amiben jobban megerősödik majd a növény.

Rózsaszínből kék virág? Igen!

A virágok lehetnek fehérek, rózsaszínek vagy kékek, ez a talaj savasságától függ. Van, amikor egy bokron is láthatunk különböző színű fejeket. A kék hortenzia kékje olyan színárnyalat, ami nem sok növény színéhez hasonlítható, különlegessége pedig az, hogy idővel és gondozással akár „át is változtathatjuk” a rózsaszín szirmokat indigó árnyalatúvá. Mindez a talaj ph értékétől függ, ugyanis minél lúgosabb a föld, annál rózsaszínűbb a virág. A 6.0 ph alatti földben kék, az érték feletti földben rózsaszínek lesznek a virágok. Ahhoz tehát, hogy kék színt kapjunk, növelnünk kell a talaj savtartalmát, de vásárolhatunk kifejezetten erre való ph növelő és ph csökkentő termékeket is. Egyéb lehetőségek is léteznek a kékítésére, alumínium-szulfáttal, komposztált tölgyfalevéllel, fenyő tűlevelekkel vagy kávézacc hozzáadásával is elérhetjük a kívánt eredményt. A rózsaszín virágokért pedig használjunk citromlevet vagy magas foszfor tartalmú műtrágyát.

Teleltetése

Ősztől egyre kevesebbet kell öntözni, télen pedig nem is kell locsolni a szabadban hagyott növényt, mert a természetből kap annyi nedvességet, hogy eléljen. A fagyoktól talajtakaróval (falevelek, faforgács) védhetjük meg, amit egészen a tavaszi felmelegedésig rajta is hagyhatunk a töveken. A cserépben tartott virágot viszont ilyenkor is kell locsolni, amihez esővizet célszerű használni, mert a kemény és klóros csapvíz megsárgíthatja a leveleket. Érdemes kéthetente tápoldatozni vagy műtrágyázni, de a mértékre figyeljünk!

Nyitókép: Unsplash