Ha van, nem számít, hogy mekkora a kertünk, mindenképp érdemes kezdeni vele valamit. A fantáziánk nyugodtan szárnyalhat – ehhez inspiráció gyanánt „elhoztuk” az idei év kertrendezős újdonságait.

Élénk színek

A harsány színek nemcsak a ruhák terén hódítanak, szép lassan bekúsztak az otthonokba és ezáltal a kertbe is. A zöldellő környezetben fantasztikusan mutat egy-egy élénk színű szék vagy asztal – bátran kísérletezzünk a szivárvány minden színével!

Wabi-Sabi

A japánok művészetté változtatták a tökéletlenséget, és elnevezték Wabi-Sabinak. A dolog lényege, hogy találjuk meg a szépet azokban a dolgokban, amelyeket töröttnek, hibásnak vagy réginek találunk, és értelmezzük újra ezeket a tárgyakat. Ez az életfelfogás a természetben különösen jól értelmezhető, hiszen a fa erezete, a kő élessége soha nem szimmetrikus, mégis van ebben a rendezetlenségben valami megnyugtató.

Kert az erkélyen

A nagyvárosok lakóinak menedéke az erkély, ahova reggelente jó kiülni egy csésze kávéval. Az erkély dísze lehet a buja növényzet vagy egy saját konyhakert is. Bár nem friss trendről van szó, mégis, az évek előrehaladtával egyre nagyobb hangsúlyt kap. Számtalan könnyen megvalósítható ötlet vár ránk, ami segít kicsit feldobni a szürke betondzsungelt.

Komplex tárolók

A kerti eszközök tárolását érdemes minél praktikusabban megoldani, hogy ne foglaljunk el túl sok helyet a növényzet elől. Szerencsére a bútorgyártók rendkívül gyorsan reagálnak a felhasználók igényeire, ezért nincs hiány trükkös tárolókból.

Konyhakert

Csináld magad! Paprika, paradicsom, fűszernövények és a többi. Ha csak erkélyünk van, vagy egy talpalatnyi konyhakertünk, akkor is érdemes belevágnunk az otthoni termesztésbe, ugyanis a magunk gondozta zöldség sokkal finomabb és egészségesebb, mint a bolti. Ráadásul óriási élmény leszüretelni az első adag saját termesztésű paradicsomot.

Egzotikus növények

A kert éke lehet egy-egy egzotikus fa vagy cserje. Bár elsőre megriadunk például a kiwitermesztéstől, de egy kis utánjárással máris magabiztosan vághatunk bele. A növények sorában igazán jól mutat egy-egy különlegesség, amelynek csodájára járhatnak a szomszédok is.

Fa mindenütt

A fa bútorzat az élénk színűekkel ellentétben szépen belesimulhat a természetbe, ezzel kedvez a rusztikus megoldások kedvelőinek. A fából készült székek és asztalok alakulnak a kezünk alatt, lakkozhatjuk őket, kedvünkre alakíthatunk rajtuk, és ezzel akár évente megújíthatjuk a kertünket.

Mindfulness a kertben

A mindfulness fogalma az utóbbi években robbant be a köztudatba. Manapság már bármivel összeköthetjük a „maradj a jelenben!”-életérzést. Süthetünk sütit, színezhetünk, akár már kertet is gondozhatunk mindfulness módra. Megfigyelhetjük például, hogyan lesz a kis palántánkból a hetek, hónapok leforgása alatt kifejlett növény, sőt, ha elég kitartók vagyunk, és elég időnk van, megfigyelhetjük, hogyan változnak a növények a napszaknak megfelelően.

Csodás fények

A kerti díszkivilágítás csodás hangulatot varázsol a lemenő nap fényében. A növények és a fények játéka egzotikus tájakat idéz, és lehetőséget teremt, hogy éjszaka is kihasználjuk a kert nyújtotta előnyöket.

A skandinávok már a kertben is ott vannak

A skandinávok a lakberendezés terén (is) meghódították Európa szívét, nem csoda, hogy kert ügyben is szívesen veszünk tőlük némi inspirációt. A letisztult vonalak, rusztikus és kényelmes megoldások igazán élhető környezetet varázsolnak számunkra.

Szöveg: M.M.

Fotó: Pinterest

(housebeautiful.com)