Kiskert a konyhában? 13 zöldség és gyümölcs, amit lakásban is termeszthetünk

Ki mondta, hogy növényt termeszteni csak akkor lehet, ha rendelkezésünkre áll egy konyhakert a házunk mögött? Vannak zöldségek és gyümölcsök, amelyek akár a konyhában vagy az erkélyen is kifejlődnek, nem kell hozzájuk más, csak föld, víz és némi gondoskodás. Lássuk, melyek ezek a finomságok!

Avokádó

Nagyszerű gyümölcs, gazdag telítetlen zsírsavakban, és számos vitamint is tartalmaz. Ha csíráztatni szeretnénk, akkor két fogpiszkálót dugjunk bele négyoldalról a kövér, csepp alakú magjába, majd helyezzük egy pohárra a hegyesebb oldalával felfelé. Ügyeljünk rá, hogy csak a mag alsó harmada érjen a vízbe! Pár nap után hosszú gyökeret ereszt, és felül hamarosan megjelenik az első kis zöld hajtás. Arra, hogy gyümölcsöt teremjen, sajnos akár 8 évet is várnunk kell, de már a szép növény miatt is megéri kicsíráztatni.

Csírák

Csíráztatni gyerekjáték, ráadásul sokkal olcsóbb, mintha kész adagot vennénk a boltban, sőt, így hulladékból is kevesebbet hozunk létre. Nagyon egészséges kis növénykezdeményekről van szó, amelyek télen vitaminnal látják el a szervezetünket. A csíráztatáshoz beszerezhetünk speciális csíráztatótálat, de próbálkozhatunk befőttesüveggel, gézlappal és befőttesgumis megoldással is. A megmosott, lehetőleg bioboltból beszerzett magokat mossuk át, tegyük az üvegbe, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Hagyjuk ázni kicsit, közben gumizzuk a gézlapot az üveg szájára. Ezután öntsük ki a vizet a gézzel fedett üvegből, és tegyük a „csomagot” meleg helyre (ne érje közvetlenül erős napfény!). 2-3 naponta érdemes kézmeleg vízzel átöblíteni a magokat, hogy ne penészedjenek meg, nagyjából ugyennyi idő alatt a legtöbb zöldség magja ehető csíraformát is ölt.

Paprika

A lakáskertészek egyik legkedveltebb növénye, mert roppant egyszerű a termesztése. A magokat ne túl mélyen ültessük a földbe, csak épp hogy ellepje, majd tegyük meleg, napsütéses helyre, és várjuk meg, amíg szép lassan megjelennek a palánták. A nyár folyamán csinos növény fejlődik belőle, amelyről leszüretelhetjük a saját házi paprikánkat.

Fűszernövények

Bazsalikom, petrezselyem, rozmaring és társai, mind régi ismerősként köszöntenek minket a boltok polcairól. De valamiért ezek a fűszerek soha nem maradnak velünk túl sokáig. Pedig a lakás kifejezetten alkalmas fűszertermesztésre, egy dologra azonban érdemes figyelni: a megfelelő föld kiválasztására. Miután megvettük, ültessük át a növényt, és figyeljünk arra, hogy mik az adott fűszer speciális igényei. Persze dolgozhatunk általunk beszerzett magokkal is…

Fokhagyma

Ha sikerélményre vágyunk az otthoni növénytermesztés kapcsán, akkor a fokhagyma az egyik legjobb választás. Nem kell mást tennünk, csak elrejteni a gerezdeket egy cserépnyi földbe, és várni, hogy kinőjön a növényke. A fényigénye sem nagy, és a szélsőséges időjárást is jól viseli.

Gomba

Vargányáért és rókagombáért továbbra is a nyakunkba kell venni a piacot, de laskával és csiperkével bátran próbálkozhatunk otthon is. Nemcsak azért érdemes, mert az így termesztett gomba sokkal zamatosabb, hanem azért is, mert igazi élményt nyújt a folyamat – elképesztő gyorsasággal növekszik ez a kalapos „jószág”. A termesztéséhez úgynevezett gombazsákokra van szükség, amelyeket hűvös helyen tároljunk. Egy-egy zsák akár 3-4 kg gombát is terem.

Paradicsom

A paradicsom otthoni termesztése inkább haladó kertészeknek ajánlott, hiszen vele bonyolultabb dolgunk lesz, mint például a fokhagymával. Sok fény, jó minőségű talaj, megfelelő hőmérséklet és nagy odafigyelés – ezek nélkül hiába várnánk a szüretet. Ha rászánjuk az időt, kétségtelenül meghálálja a gondoskodást, a társasházak harmadik emeletén nőtt paradicsom a legfinomabbak közé tartozik.

Salátafélék és spenót

Ezek a zöldségek igen hálásak. Ha egyszer felfedezzük a salátatermesztés rejtelmeit, azután soha többé nem veszünk bolti, zacskós termékeket. Nincs másra szükségünk, mint földre és egy napfényes helyre (no meg némi vízre), ahol a salátacsonkból új élet sarjadhat.

Bab, borsó

A hüvelyesek is viszonylag jól termeszthetők az erkélyen, de mindenképpen fontos, hogy mély cserepet biztosítsunk nekik. Ha futóbabra vágyunk, akkor gondoskodjunk támaszról is, amelyen a bab felkapaszkodhat.

Citrom és narancs

A citrusfélék esetében hasonló a helyzet, mint az avokádónál. Gyönyörű fát növeszthetünk, de a terméssel kapcsolatban itt is jó, ha türelmesek vagyunk. A citrusfélék a meleg és párás lakást szeretik, emellett a fényigényük is igen nagy. A magnak a vetés után 2-3 hét kell ahhoz, hogy kicsírázzon, és elkezdődjön a növény föld feletti élete. Ha már szép fánk van, hagyjuk, hogy két öntözés között a földje kiszáradjon, ne locsoljuk túl gyakran.

Újhagyma

Egyszerű: csupán ültessük el a vöröshagymát, hajtással felfelé, hogy a teteje éppen kilátszódjon a földből. Ezzel a nagyszerű trükkel mindig friss újhagymát szüretelhetünk, akár a téli időszakban is.

Sárgarépa, retek, cékla, azaz a gyökérzöldségek

Lakásban inkább a kisebb változatokkal próbálkozzunk, hiszen ahhoz, hogy szokványos méretű gyökérzöldséget, mondjuk répát termesszünk, igen mély ládákra van szükség. A retek és a cékla azonban nem jelenthet óriási kihívást.

Fodros kel

A smoothie-rajongók kedvenc zöldsége, nem véletlen, hiszen megannyi értékes ásványi anyagot tartalmaz, amitől kiválóan indulhat a reggel. Ez a növény rendkívül igénytelen, és villámgyorsan, egy hét alatt kikel. A hideget is nagyon jól bírja, tipikus téli zöldség.

 

Szöveg: M.M.

Fotók: Unsplash, Pinterest

(mashable.com)