Csodás zöld tetők a környezettudatosság jegyében, a világ minden tájáról

A természet szépségét és frissességét varázsolja a város szürke betondzsungelébe a zöld tetős megoldás, amiből egyre több van világszerte. Magáncégek, múzeumok, irodaházak, de még privát lakóházak tetején is találkozhatunk egy-egy mini parkkal. Lássuk közülük a legszebbeket!

Autofamily House, Lengyelország

green-roofs-02

Az egyedülálló épületet Robert Konieczny építész tervezte egy műgyűjtőnek. A lakáshoz egy fedett kocsibeálló is tartozik, aminek szintén egészen különleges hangulatot teremt a zöld tető.

Biesbosch Múzeum, Hollandia

green-roofs-03

A gyógynövényekkel és fűtakaróval borított tetejű épület gyönyörűen olvad bele a Biesbosch Nemzeti Park szépséges tájába, ahol a múzeum is található.

Függőleges kert Brüsszelben, Belgium

Brussels-house_940x640

Ennek a magánháznak az építésénél egy szinttel tovább vitték a zöld tető gondolatát, és az egész épületet növényzettel borították be. Így pedig egy lenyűgöző függőleges keretet hoztak létre.

Chongqing Taoyuan Közösségi Központ, Kína

green-roofs-05

Egybefüggő zöldtakaró köti össze a három különböző épületet a Chongqing Taoyuan Közösségi Központban, ahol kulturális, közegészségügyi és atlétikai intézmények is helyet kaptak.

Homini Hotel, Dél-Afrika

Activate-Thermal

Az épület megalkotásakor a Világörökség gazdag történetéből merítettek ihletet. A tetőn található vastag növényréteg télen melegen tartja az épületet, nyáron pedig hűti – így az energiafogyasztását is csökkenti.

Espace Bienvenüe, Franciaország

 

francia

A párizsi Tudományos- és Műszaki Kutatóközpontot Jean-Philippe Pargade tervezte. A főépület több mint 200 méternyi hosszú, hullámos betonkialakítással készült, aminek a tetején egy gyönyörű kertterasz található.

Kaliforniai Természettudományos Akadémia, Amerikai Egyesült Államok

df231322b18a1a5badd6f435392204e2

Az épület tetejének 80 százalékát borítja fű, pontosabban 1,7 milliónyi növény, amely hihetetlenül gazdag oázist kínál a madarak számára. A többi részben pedig energiatakarékos napelemek találhatóak.

Meera Sky Garden House, Szingapúr

green-roofs-08

A négyemeletes magánlakás minden szintjét zöld növénytakaró borítja. A tetőkert mellett üvegborítás és tömör falak biztosítják a privát szféra védelmét.

Städel Múzeum, Németország

green-roofs-09

Az 1815-ben létrehozott múzeum az európai művészet különleges gyűjteményét mutatja be a látogatóknak. 2012-ben egy földalatti szárnnyal bővítették: a kivitelezésnél izgalmas kupolás megoldást használtak, amit növényzettel borítottak be.

Marchesi Antinori Pincészet, Olaszország

green-roofs-14

Bár sok zöld tetőt mohával vagy fűvel ültetnek be, a Marchesi Antinori Pincészetnek természetes volt, hogy a sorból a szőlőtőke sem maradhat ki. A 600 éves cég új székhelye így igazán különleges külsőt kapott.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, hgtv.caarchitecturaldigest.com