Nők Lapja
A fegyelmezettség ára
Amikor valakire azt mondjuk, hogy fegyelmezett, az pozitív jelző? Ha ez a kifejezés a lelkiismeretesség, pontosság, megbízhatóság kapcsán merül fel, akkor szeretnénk magunkat annak gondolni. Ugyanakkor, ha a feltétlen szabálykövetéssel, megingathatatlansággal kapcsoljuk össze, akkor az így jellemzett emberről azt gondoljuk, hogy rugalmatlan, és nincs benne kreativitás. De akkor hol itt az igazság?
admin3 perc
“Ciao ragazzi, szeressetek élni!” – Interjú Gianni Annonival
Ha Milánóban, Párizsban vagy a brazíliai Rióban beszélgetnénk, Gianni olyan lenne, mint Budapesten. Ízig-vérig olasz, tele érzelemmel, humorral, huncutsággal, energiával. Szereti a fővárosunkat és a magyarokat, s minden gesztusával, szavával meg a mennyeien finom ételeivel azt üzeni melankóliára hajlamos honfi társainknak: ne búsongjatok, élvezzétek a pillanatot!
admin3 perc
Mit eszünk 20 év múlva?
Vajon az elkövetkező évtizedekben tovább folytatódik a mesterséges élelmiszerek, a tartósítószerek és a műízek, műillatok diadalmenete, vagy visszatérünk a természetes élelemtermelő módszerekhez? Az emberiség mindenesetre már ma is látványosan két részre szakad: azokra, akik megengedhetik maguknak, hogy aranyáron valódi ételt vegyenek magukhoz és a nagy tömegekre, akik jobb híján eszik a szemetet.
admin3 perc
Mire jók a rémálmok?
„Üldöznek, menekülnék, de nem tudok mozdulni… fekszem a sínen tehetetlenül, és jön a vonat… sötét utcán követ valaki, akinek nincs arca, meg akar ölni…” – általában ezek a legijesztőbb lidérces álmok prototípusai. Egy elmélet szerint a rémálmok voltaképpen hasznosak, mert megedzik a lelket. Vajon miért van szükségünk ilyen fajta lélekedzésre?
admin3 perc
Örökéletű tetoválások
Elég csak egyetlen strandon végigsétálnunk, hogy lelepleződjön, hányféle motívumot viselnek magukon az emberek, életkorra, nemre, iskolai végzettségre és foglalkozásra való tekintet nélkül. Ki, miért „varratja” magára ezeket a jeleket? Vajon magának vagy másnak szólnak ezek az üzenetek?
admin3 perc
Főzzünk hungarikumokból
A magyar gasztronómiában több mint egy tucat olyan alapanyag van, amit hungarikumnak minősítettek, a tokaji aszútól az akácmézen át a gyulai és csabai kolbászig. Ezekből a hozzávalókból főzött Tobai Róbert az államalapítás ünnepének tiszteletére. Íme, egyik receptje.
admin1 perc
Hiányzó hímzőrámák
Ahogy a nők munkába álltak, úgy szorult ki életükből a kézimunka, hiszen egyéb produktumokat mutattak fel. Csakhogy a kötésnek, horgolásnak, hímzésnek nemcsak az elkészült pulóver vagy a terítő a lényege, hanem az, hogy miközben dolgozunk rajta – feldolgozunk. Kezünk és lelkünk munkája egyszerre.
admin5 perc
Nagyvárosból jurtába
Ahogy kiérünk az erdős domboldalról, feltárul a völgy a jurtával, fehéren világít a sok zöld között. A távolban lovak száguldoznak a réten, néha megkergetik a kecskéket. A szálláshelyen ráérősen üljük körbe az asztalt, középen friss víz, réti virágcsokor, és ahogy rácsodálkozunk erre az életre, egyszerre megáll az idő.
admin9 perc