Vajon az elkövetkező évtizedekben tovább folytatódik a mesterséges élelmiszerek, a tartósítószerek és a műízek, műillatok diadalmenete, vagy visszatérünk a természetes élelemtermelő módszerekhez? Az emberiség mindenesetre már ma is látványosan két részre szakad: azokra, akik megengedhetik maguknak, hogy aranyáron valódi ételt vegyenek magukhoz és a nagy tömegekre, akik jobb híján eszik a szemetet.

gmo

Ha ma valaki egy átlagos szupermarketben vagy piacon zöldséget, gyümölcsöt vásárol, alapvetően vegyszerkoktélt vesz magához, állítja dr. Bardócz Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem táplálkozástudományi professzora. A világ mezőgazdasága mára annyira eliparosodott, hogy az emberi munkát a lehető legtöbb esetben vegyszerekkel helyettesítik. Azt pedig, hogy pontosan mi történik az emberi szervezetben, amikor kis mennyiségben, de hosszú távon és sokféle vegyszer kerül bele, senki nem tudja megmondani. Konkrét vegyszerek konkrét hatását, illetve konkrét betegségekkel való közvetlen kapcsolatát azonban már számtalan esetben tudományosan is bizonyították.

A szakember szerint a táplálkozástudományi szakirodalom egyértelműen igazolja: a zöldségek és gyümölcsök – bár jobban néznek ki, és akár édesebbek is, mint korábban – vitamin- és ásványianyag-tartalma a nagyüzemi mezőgazdasági módszerek következtében folyamatosan csökken. Ennek egyik oka, hogy a vegyszerezés miatt a termőföldből eltűnnek a tápanyagok, tönkremegy a talaj élővilága. Másrészt a termést éretlenül szedik le, mert nagy távolságokra szállítják, az érést pedig mesterségesen idézik elő etiléngázzal és hormonokkal.

Az Egyesült Államokban élelmiszeripari kutatók elvégeztek egy vaktesztet, ahol a jelentkezőknek dinnyét, őszibarackot és uborkát kellett úgy kóstolniuk, hogy közben bekötötték a szemüket, és befogták az orrukat. A vizsgálatban résztvevők ebben a formában nem tudták meghatározni, konkrétan mit is esznek.

– Ha nem akarjuk magunkat és utódainkat tudatosan elpusztítani vegyszerekkel, akkor ennek a tendenciának véget kell vetni, mert az egészségünk nem bírja már sokáig a terhelést – mondja a professzorasszony. – Magyarországon minden harmadik gyerek allergiás és immunproblémái vannak. A tudományos elveken alapuló, de mesterséges anyagokat felhasználó táplálkozás, amit ma folytatunk, előbb vagy utóbb el fogja pusztítani az emberiséget.

TERMÉSZETES VAGY TUDOMÁNYOS JÖVŐ?

A sci-fi irodalom ehhez képest jó ideje azt jósolja, hogy a nem is olyan távoli jövőben űrhajós módra, tubusokból vagy tabletta formájában fogjuk a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat magunkhoz venni. Valójában ez a folyamat már régen elkezdődött, a táplálékkiegészítők óriási piaca legalábbis ezt mutatja. Bardócz Zsuzsanna szerint azonban ez a lehetőség sem oldaná meg hosszú távon a problémát.

– Egy klinikai kísérlet során rákbetegeknek olyan diétát írtak elő, amelyben különféle porokat kellett inniuk, és tablettákba préselt tápanyagokat vehettek csak magukhoz. A résztvevők nagyjából két-három hónapon át voltak képesek követni ezt a diétát, s azzal a felkiáltással hagyták abba, hogy ez így nem élet, ebben a formában nincs értelme élni. Az ember természeti lény, és hozzá van szokva, hogy az általa elfogyasztott élelemnek van színe, íze, illata és textúrája. Agyi idegpályáink úgy vannak programozva, hogy rágás közben különféle idegi impulzusok indulnak a gyomorba, majd a bélrendszerbe. Ha ezeket kikapcsoljuk, mert csak tablettákat nyelünk, akkor az ember idegpályái elkorcsosulnak. Az űrhajósok is csak azért képesek elviselni a tubusdiétát, mert tudják, hogy csak meghatározott ideig kell kibírniuk. Az ember idegrendszere és fiziológiája nem változik meg egyik napról a másikra. Akkor sem, ha a következő generáció már csak tubusból étkezne, vagy csak pirulákat nyelne. Egy ilyen változáshoz legalább húsz-harminc generációra lenne szükség, mire az emberiség hozzá tudna szokni.

A szakember véleménye szerint az emberiség egy része a közeljövőben is a tudományos étkezés vonalán fog haladni, a technokrata tendencia egész biztosan folytatódni fog. Ugyanakkor egyre többen ébrednek rá, hogy vissza kell fordulni a természetes étkezés irányába. Jelen pillanatban az a jellemző, hogy az átlagember eszi a mérgező anyagokkal teli élelmiszereket, és mellé tabletta formájában szedi a vitaminokat és ásványi anyagokat. Halolajkivonatot meg csodás gyógynövénykivonatokat fogyasztunk, olyan hatású elixíreket, amelyeket a természet egy még érintetlen pontjáról, az őserdő mélyéről gyűjtöttek be, esetleg préseltek le és kivonatoltak étrend-kiegészítőként, tudományos módszerekkel, hogy szervezetünk hozzájusson a számára fontos bioaktív anyagokhoz. Ha azonban ez a tendencia folytatódik, akkor egyszerűen nem marad érintetlen hely, ahol ne lenne vegyszer, ahol nincs elszennyeződés, és ahonnan ezeket az egészséget helyreállító anyagokat be lehetne szerezni.

A cikk folytatása a Nők Lapja 2015/36. számában olvasható.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Europress