A magyar gasztronómiában több mint egy tucat olyan alapanyag van, amit hungarikumnak minősítettek, a tokaji aszútól az akácmézen át a gyulai és csabai kolbászig. Ezekből a hozzávalókból főzött Tobai Róbert az államalapítás ünnepének tiszteletére. Íme, egyik receptje.

mangalicapaprikasf

Mangalicapaprikás kalocsai fűszerpaprikával

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
80 dkg mangalicaszűz, olaj, 2 dl tejföl, 20 dkg vöröshagyma, só, bors, kalocsai fűszerpaprika, 5 dkg liszt 1 db tv. paprika, 1 db paradicsom

A sertésszűzből érméket vágunk, sózzuk, borsozzuk. Egy lábosban kevés olajon az érmék mindkét oldalát elősütjük, majd amikor szép kérgesre sült mindkét oldaluk, kivesszük őket. A visszamaradt olajban megpirítjuk a félfülre vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Kalocsai fűszerpaprikát adunk hozzá, rövid ideig pirítjuk lassú tűzön, majd felöntjük vízzel. Visszatesszük a húst, sózzuk, addig pároljuk, míg teljesen megpuhul. Akkor a húst kivesszük, a lisztet a tejföllel és kevés vízzel elkeverjük, majd a léhez adjuk és forralunk rajta egyet. Leszűrjük, hogy szép krémes legyen, és visszatesszük bele a húst. Tipp körethez: hagyományos módon galuskát készítünk, majd leszűrjük, és egy teflonserpenyőben csipet sóval és tejföllel összeforgatjuk.

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Körmendi Imre

Stylist: Kapolka Ágnes