Optimális étrend szoptatós édesanyáknak

Amíg egy nő kisbabát vár, azt szokták mondani, hogy kettő helyett eszik, azonban ez a szólás a szülés utánra is igaz, hiszen a kismama étrendje kihat az anyatej minőségére és a baba életvitelére. Segítünk, hogy mire figyeljetek újdonsült anyukaként!

A rendszeresség a kulcs

nő-főz

Tudjuk, hogy mennyire felborul az ember napirendje, amikor hirtelen megérkezik a családba a kisember, de sosem szabad fáradtságra vagy elfoglaltságra hivatkozva kihagyni az étkezéseket. Egyrészt a szervezet csak akkor képes regenerálódni, ha rendszeresen tápanyaghoz jut, másrészt az éhség miatti feszültség a babára is hatással lehet és megnehezítheti a szoptatást. Mi azt ajánljuk, hogy heti egy-két alkalommal, amíg a kicsi alszik, főzzetek nagyobb adag leveseket, vagy akár főfogásokat is, majd fagyasszátok le őket, így ezeket kiolvasztva bármikor meleg ételhez juthattok.

Mit igyatok?

víz

Röviden? Vizet. Nem ajánlott ilyenkor sem a cukros gyümölcslevek, sem a szénsavas üdítők fogyasztása, ahogyan az alkoholé sem. Gyógyteákat fogyaszthattok, de érdemes utánanézni, hogy nincs-e bennük olyan anyag, ami a babára káros lehet – ebben a biobolti szakember ugyanúgy tud segíteni, mint a háziorvos. Ami a kávét illeti, egy kis koffein nem árthat, napi egy csésze kávé még sem a babára, sem a mamára nézve nem káros, de ennél nagyobb adag esetében fennáll a veszélye, hogy az anyatejben lévő koffeintől az újszülött ingerlékennyé, szeszélyessé válik.

Reggelizzetek úgy, mint a királyok és vacsorázzatok úgy, mint a koldusok

reggeli

A reggelinél két szempont mérvadó: legyen kiadós és egészséges. A teljes kiőrlésű gabonapehely vagy a zabkása jó kezdet, de ha szendvicsre fájna a fogatok, az sem baj, amennyiben ez is teljes értékű pékáruból készül, sok zöldséggel kiegészítve, hogy a legfontosabb vitaminok bejussanak a szervezetbe. A gyümölcs sem rossz választás, akár friss, akár szárított formában, ha leöntitek egy pohár élőflórás natúr joghurttal – ez különösen akkor esik jól, ha reggelire nem tudtok sokat enni.

Az ebéd vagy a vacsora ezzel szemben legyen meleg és könnyű: a csirkehússal készült fogások viszonylag gyorsan elkészíthetőek, de a már említett fagyasztott ételeket is felolvaszthatjátok. A lényeg, hogy ne terheljétek le a gyomrot nehéz, zsíros, fűszeres ételekkel, mert ezek az anyatej ízét is megváltoztathatják.

Nassolás

zöldségek

Az étkezések közötti szünetekben kifejezetten ajánlott a nassolás, de nyilván nem mindegy, hogy miket falatoztok. A gyümölcsök, zöldségek itt is jó választásnak bizonyulhatnak – érdemes előtte meghámozni és felszeletelni őket, így szoptatás közben is tudtok enni, ha úgy adódik. A joghurt, kefir ugyancsak adja magát – a tejtermékek amúgy is fontosak, de ezt a következő pontban boncolgatjuk –, de akár a turmixok is sokat lendíthetnek a napon. Az olajos magvakkal érdemes csínján bánni, mert a babák szervezetébe jutva allergiás reakciót okozhatnak, de az aszalványok például nincsenek tiltólistán. Müzliszeletből csak a házilag készült változatokat érdemes fogyasztani, ajánlunk is egyet a figyelmetekbe.

Kalcium, kalcium és kalcium

joghurt

Az anya és a baba számára egyaránt fontos a csontképző kalcium, vagyis az étrendet úgy kell kialakítani, hogy lehetőleg minél több kalciumban gazdag alapanyag szerepeljen benne. Ilyenek például a tejtermékek – joghurt, kefir, sajtok –, a halkonzervek – elsősorban a lazac és a makréla –, a teljes kiőrlésű lisztek és gabonák, a leveles zöldségek, de ha gyümölcsöt kellene említeni, akkor a füge szintén remek választás lehet, még szárított formájában is.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock