Briliáns színészi alakítások, amelyekért szerintünk Golden Globe-díj járna

Hamarosan véget ér a latolgatás, már nem kell sokat várni a filmes díjkiosztó gálák szezonjára, amikor kiderül, hogy mely alkotások és színészi alakítások voltak az év legjobbjai. Tegnap délután például közzétették a 2019-es Golden Globe-jelölteket, amit látva azonnal összeállítottuk itt a szerkesztőségben a kis alternatív listánkat azokkal a színészekkel, akiket mi mindenképp jutalmaznánk. Íme!

Filmes kategóriák

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Rami Malek, Bohém Rapszódia

Az egyiptomi származású amerikai színészt dráma kategóriában jelölték a legjobbnak járó díjra. A korábban a Mr. Robot című sorozatban brillírozó művész élete eddigi legnehezebb szerepét vállalta, amikor a legendás előadót, Freddie Mercury-t keltette életre a Bohém Rapszódia című mozifilmben. Szerintünk sikerrel ugrotta meg a lécet, az elismerés nem is lehetne nála jobb helyen.

Legjobb női főszereplő (dráma): Lady Gaga, Csillag születik

Az 1937-ben bemutatott film harmadik feldolgozását Bradley Cooper rendezte, ő volt az, aki a női főszerepre a feltűnő, sokszor polgárpukkasztó öltözködéséről híres, hatalmas hangterjedelmű énekesnőt, Lady Gagát választotta ki. A korábban már Golden Globe-díjjal jutalmazott művésznő frenetikus alakítást nyújt Ally szerepében, a Csillag születik filmzenei albumával pedig saját rekordját is megdöntötte, miután a női előadók között az évtizedben elsőként ötödjére is megszerezte a Billboard 200 albumlista első helyét.

Legjobb férfi mellékszereplő: Timothee Chalamet, Beautiful Boy

Steve Carell és Timothée Chalamet közös filmje egy drogfüggő fiú és apja kapcsolatának történetét dolgozza fel. Nem lepődnénk meg, ha a mindössze 23 éves fiú újra a figyelem középpontjába kerülne és jelölést kapna (tavaly Oscar-díjra jelölték a Szólíts a neveden főszerepéért). A Beautiful Boy David Sheff önéletrajzi ihletésű memoárjából készült.

Legjobb női mellékszereplő: Amy Adams, Vice

A Vice című film Dick Cheney pályafutását mutatja be egészen a kezdetektől, vagyis Richard Nixon, Gerald Ford és George H. W. Bush kormányzása alatt folytatott tevékenységét. Az eddigi kritikák és jóslatok alapján majdnem biztosra vehető, hogy Christian Bale és a Cheney feleségét játszó Amy Adams is megkapják alakításukért az Oscar-jelölést. De előbb, mi mindenképpen odaadnánk nekik a Golden Globe-díjat! :)

Tévés kategóriák

Legjobb férfi főszereplő: Matthew Rhys, Foglalkozásuk: amerikai

A hidegháborús kémdráma két, magát tipikus amerikai házaspárnak álcázó KGB-ügynök működését mutatja be az 1980-as évek első felében. A házaspárt alakító Keri Russel és Matthew Rhys egyébként a való életben is egy párt alkot. Talán ettől is olyan hatásos a kettejük játéka a sorozatban, a bűvkörükbe vonnak és a néző egy egészen másik dimenzióba kerül.

Legjobb női főszereplő: Julia Roberts, Homecoming

A Mr. Robot című sorozat rendezője a Homecoming főszereplőjének a csodálatos Julia Robertset választotta. Egy olyan nőt játszik, aki segít a leszerelt katonáknak visszatagozódni a társadalomba. A történet a nő emlékeinek köszönhetően rajzolódik ki előttünk, aki megpróbálja elmagyarázni utólag, négy évvel ezelőtt miért is hagyta ott a hivatását. A sajátos hangulatú epizódokban Julia fantasztikusan hozza az őszinte nőt. Mi neki adnánk a díjat!

Legjobb női mellékszereplő: Patricia Clarkson, Éles tárgyak

Az utóbbi idők egyik legjobb krimisorozatának tartjuk az Éles tárgyakat, amelyben az ötszörös Oscar-jelölt Amy Adams Camille Preaker újságírónőt alakítja, aki a pszichiátriai kezelését követően visszatér szülővárosába, a Missouri állambeli Wind Gapba, hogy felderítse két kislány meggyilkolásának körülményeit. Óriási fordulatok, remek vágás, és egy egészen elképesztő misztikus hangulat veszi körbe az embert a széria nézése közben, Camille karaktere mellett pedig egyértelműen az édesanya alakja nyűgözött le minket, akit Patricia Clarkson formál meg.

Legjobb férfi mellékszereplő: Alan Arkin, The Kominsky Method

Két zseni játéka a The Kominsky Method, amelyben Michael Douglas színjátszástanárt, Alan Arkin pedig Norman Newlandert játssza, aki halálos beteg felesége elvesztésére készül. Ha eddig még nem tettétek, mindenképpen nézzétek meg az életről, a halálról, a barátságról, a szerelemről és családról szóló sorozatot, amely egyébként elképesztően humoros is. Az egyébként is fantasztikus Alan Arkin pedig valósággal lubickol a szerepben, arról nem beszélve, hogy jól egészítik ki egymást a 74 éves Michael Douglasszel. Golden Globe-díjat Alan Arkinnek!

A jelöltek teljes listáját a Variety cikkében találjátok!

Szöveg: D. E.

Fotó: IMDb