11 érdekesség és fotó az aranytorkú énekesről, Freddie Mercuryról

„Én nem rocksztár leszek. Én legenda leszek” – mondta egyszer a kezdetben még félénk Freddie, aki beváltotta ígéretét, hiszen a világ egyik legtehetségesebb hangú könnyűzenei énekese, kivételes tehetségű frontember és koncertzenész vált belőle. A Queen rockegyüttes arca ma lenne 73 éves.

Baba Zanzibárból

Freddie Mercury

Freddie Mercury eredetileg Farrokh Bulsara néven született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők gyermekeként. Az énekes 1970-ben változtatta meg nevét, amikor megalakult a Queen zenekar.

Különleges kapcsolat

Freddie Mercury

Különleges kapcsolat fűzte a hetvenes években egy Mary Austin nevű lányhoz, aki később az énekes legközelebbi barátja volt. Freddie halála után mindent a nőre hagyott: a pénzét, a londoni otthonát és a slágerei után kapott jogdíjak is őt illették.

Az utolsó szereplés

Freddie Mercury

A Queen 1990-ben BRIT Awardson a Legkiemelkedőbb zenei munka kategóriában díjat vehetett át. Az ünnepélyen a zenekar mind a négy tagja színpadra lépett. Ez volt Freddie utolsó szereplése.

A bélyeggyűjtő

Freddie Mercury

Freddie lelkes filatelista volt, bélyeggyűjteményét világszerte bemutatták különböző kiállításokon. Halála után nyolc évvel, 1999-ben a Brit Királyi Posta milleniumi bélyegsorozatában más hírességek között Freddie Mercury is helyet kapott. Az énekes a 19 pennys darabon szerepelt.

Fürdőkádban jött az ihlet

Freddie Mercury

A Crazy Little Thing Called Love című számát egy hotelszoba fürdőkádjában írta. Előfordult, hogy a fürdőszobában találta ki a dallamot a szövegekhez, ezért a zongorája is helyett kapott itt.

Szobor egy legendáról

Freddie Mercury

1996. november 25-én (az énekes halála után 6 évvel) Freddie Mercury-szobrot avattak Svájcban, Montreux-ben. Az alkotás több mint három méter magas és a Genfi-tóra néz.

Az a bizonyos négy oktáv

Freddie Mercury

A legenda közel négy oktávot tudott kiénekelni, a legtöbb hangot tenor hangfekvésben.

A félénk fiú

Freddie Mercury

Bár a színpadon elképesztően szórakoztató frontembernek látszott, Mercury a való életben nagyon félénk volt, ritkán adott interjúkat.

Album a macskarajongóknak

freddie-a-macskarajongo

A Mr. Bad Guy volt Freddie Mercury első szólóalbuma. A tizenegy általa írt számot tartalmazó lemez 1985-ben debütált. Az alkotó a következő mottóval ajánlotta a z albumot:  „Az albumot a macskámnak, Jerrynek ajánlom, illetve Tomnak, Oscarnak, Tiffanynak és a világ összes macskaszerető emberének – mindenki más elmehet a fenébe”.

Két ikon találkozása

freddie-mercury-es-michael-jackson

1983-ban több felvételt is készített Michael Jacksonnal. Ilyen volt például a Shock State, a Victory vagy a There Must Be More To Life Than This.

Egy szál vörös rózsa és Aretha Franklin hangja kísérte

Kedvenc művészei között volt Aretha Franklin és Jimi Hendrix. A rocklegenda temetésén is a tavaly elhunyt Aretha hangja csendült fel.

 

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb, Pinterest

(planetradio.co.uk)