A napokban derült ki, hogy Michael Jackson első, posztumusz lemezének 2010-es, újra kiadott változatán hamis, nem általa előadott plusz három dalt is szerepeltetett a Jackson zenéjét gyártó és a lemezt kiadó cég. Az eset óriási port kavart, és azért is különösen sajnálatos, mert a pop királya éppen ma ünnepelné a 60. születésnapját. Tíz felejthetetlen dalával emlékezünk most rá.

Don’t Stop ‘til You Get Enough (1979)

A diszkó-pop-funk stílust mixelő szám a zenész első szólódala volt, amelynek munkálataiban már aktívan részt vett. Ezzel a számmal nyert először Grammy-díjat és American Music Awardot. Világszerte több slágerlistán a TOP10-be került.

Thriller (1984)

A Thriller című albumot Jackson nyolc hét leforgása alatt énekelte fel 1982-ben, de ténylegesen csak 1984-ben jelent meg. Egy éven belül ez a lemez lett – és maradt is – a legmagasabb példányszámban eladott a világon. Napjainkig több, mint 110 millió példányt adtak el belőle, rekordnak számító, nyolc Grammy-díjat zsebelt be 1984-ben. Michael Jackson a lemez által egy csapásra a 20. század második felének egyik legismertebb popzenésze lett.

Billie Jean (1982)

Jackson állítólag már a dal megírásakor egészen biztos volt a sikerben. A történetét fiatal lányrajongói ihlették, akik őt és bátyjait követték a The Jackson 5-os időkben. A Motown 25: Yesterday, Today, Forever című műsorban a pop királya ennek a dalnak az előadása közben mutatta be először jellegzetes táncát, a Moonwalkot.

We Are the World (1985)

A Lionel Richie-vel közös, 1985-ös szerzemény feléneklése történelmi eseménynek számított, hiszen a zeneipar akkori legismertebb arcait hozta össze. Világszerte nagy sikert aratott, mindenhol a slágerlisták élén landolt, és az amerikai pop kislemezek történetének leggyorsabban eladott darabja lett, többszörös platinalemez minősítést is kapott.

The Way You Make Me Feel (1987)

A pop-R&B sláger előkelő helyen szerepelt a slágerlistákon a megjelenésekor, azonban igazán sikeressé a videóklipjével vált. Több, akkoriban népszerű előadót is inspiráltak a dalhoz kitalált különleges képkockák. Jackson 1988-ban a Grammy-gálán is előadta ezt a számot.

Smooth Criminal (1988)

A Smooth Criminal majdnem nem került fel a zenész Bad című albumára, Jacksonnak meg kellett győznie a producerét, Quincy Jonest, hogy érdemes megjelentetni a számot. A rövid időn belül népszerűvé váló slágernek két korábbi verziója is készült, az elsőnek a címe Chicago 1945 volt, a másodiknak pedig Al Capone.

Man in the Mirror (1988)

Jackson egyik kedvenc dala volt a Man in the Mirror. Megjelenése után a Billboard Hot 100 slágerlistáján két hétig vezetett. A gospelkórus könnyűzenében történő használata ebben az időszakban vált népszerűvé: David Bowie után Michael Jackson először ennél a számánál használt ilyen segítséget.

Black or White (1991)

Ez a dal 1991. december 7-én, három hét alatt került az első helyre a Billboard Hot 100 slágerlistáján, amivel a leggyorsabban érte el az első helyet a The Beatles Get Back című száma óta. A sláger klipjének egyik jelenetében afrikai vadászok táncolnak egy nyugat-afrikai táncot, Jackson utánozza őket, majd a vadászok utánozzák őt, majd ugyanezt csinálják thai táncosok, indiánok, egy indiai nő és egy csapat orosz. Huszonhét országban mutatták be egyszerre, összesen 500 millióan nézték, ami rekordnak számít.

Heal the World (1992)

Jackson 2001-ben egy, a rajongóival folytatott internetes chatelés során elárulta, hogy ez az a dal, amire munkái közül a legbüszkébb. Erről a számról nevezte el a Heal the World Foundation nevű jótékonysági alapítványt, amelynek célja a nehéz sorsú gyermekek életkörülményeinek javítása és az, hogy megtanítsa a gyermekeket, hogyan segítsenek másokon. A Living with Michael Jackson című dokumentumfilmben az énekes elárulta, hogy a dalt Neverland nevű farmján, egy fán ülve találta ki.

You Are Not Alone (1995)

Jackson utolsó nagy slágere hazájában a You Are Not Alone volt, amelynek klipjében feleségével majdnem meztelenül szerepel. A dal megjelenése után az Egyesült Államokban platinalemez minősítést kapott. A dal eladások tekintetében Jackson egyik legsikeresebb száma. A Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint az első dal, ami már megjelenésekor a Billboard Hot 100 slágerlista első helyén állt.

Összeállította: D. E.

Fotó: IMDb