Pierre-Auguste Renoir a francia impresszionizmus egyik legjelentősebb alakja volt. A világhírű mester szeretett a valóságból ihletet meríteni, de a szabadtéri festészet, valamint a társadalmi események is nagy hatással voltak rá. A l’art pour l’art művészet jeles képviselője 99 éve hunyt el. 9 nagyszerű festményeivel emlékezünk rá.

A Grenouillère (1869)

A kép különlegessége, hogy ugyanebben az évben Claude Monet is megfestette, méghozzá azonos címmel. Mivel a két művész jó barát volt, gyakran látogattak el együtt a Párizshoz közeli Szajna menti fürdőhelyre. Itt készültek az alkotások, feltehetőleg egyszerre.

A páholy (1874)

A mű Renoir 1874. áprilisi kiállításának egyik fő darabja volt. A festmény egy modern és divatos párt ábrázol. A színházi terem legjobb helyét elfoglaló férfi és nő a párizsi társadalom változó természetére hívja fel a figyelmet, ugyanakkor valami rejtélyesség is megjelenik a képen: a nő leeresztette a távcsövét, miközben a férfi éppen a szeméhez emeli azt. Valószínűleg egy másik hölgy szemrevételezése volt az ok…

A párizsi nő (1874)

A híres mű modellje Henriette Henriot, az Odéon Színház színésznője. A festmény első bemutatója nem hozott nagy sikert, legalábbis a kritikusok körében, akik a nő cipőjét egy kis fekete egérhez hasonlították. Ma Renoir leghíresebb festményei közé tartozik A párizsi nő.

Bál a Moulin de la Galette-ben (1876)

Szintén a művész egyik leghíresebb festményeként tartják számon a Bál a Moulin de la Galette-ben című alkotást, amelyet Renoir 1877-ben az impresszionisták párizsi kiállításán is bemutatott. A mű ma a Musée d’Orsayban található.

Evezősök reggelije (1881)

A kép egy nagyon hangulatos jelenetet mutat be, ahol az örömteli és gondtalan időtöltés kerül a középpontba. A festmény kifejezetten személyes hangvételű, hiszen az ábrázolt alakokban felismerhetőek Renoir barátai és közeli ismerősei is. Ettől olyan meghitt a légkör, ami gazdag színekkel kelti életre az impresszionizmus összetéveszthetetlen jegyeit.

Két nővér a teraszon (1881)

Az olajfestmény a Maison Fournaise teraszán készült, Párizs külvárosában. A képen egy nőt és jóval fiatalabb testvérét láthatjuk egy kosárral a kezükben, amiben gyapjúgolyók vannak. Az alkotás fantasztikusan színes, a háttérben a Szajna csordogál.

Esernyők (1886)

Egy zsúfolt párizsi utca képe jelenik meg az 1886-os festményen, ahol az emberek esernyőkkel védik magukat a kellemetlen csapadék ellen. A kék színek életre keltik az alkotást, de a mű bal oldalán kosárral ábrázolt, esernyő nélküli hölgy személye is meghatározó eleme a festménynek.

Tánc Bougivalban (1883)

Renoir egyik első olyan alkotása a Tánc Bougivalban, ami már a klasszikus festészet stílusjegyeit hordozza magában. A festmény a művész két barátját, Suzanne Valadont és Paul Lhote-ot ábrázolja. A helyszín Bougival, egy francia település, ahol többek között Monet, Sisley és Morisot is örökített meg jeleneteket.

A tengerparton (1883)

Az 1883-as művet Renoir Olaszországban tett utazása ihlette, ahol a reneszánsz művészet hatása alá került, ennek köszönhetően pedig új utakon kezdett járni festészetében. A kép modellje Aline Charigot volt, akit 1890-ben a felesége lett a művészne . A festmény jelenleg a New York-i Metropolitain Művészeti Múzeumban található.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Képek: Pinterest