Környezetvédelemmel kapcsolatos idézetek, amelyek a változtatás fontosságára hívják fel a figyelmet

Újabb jelentések szerint sokkal gyorsabb ütemű a globális felmelegedés, mint azt eddig gondoltuk, éppen ezért van szükség arra, hogy azonnal változtassunk, ha tartani akarjuk a párizsi klímaegyezmény vállalásait. David Attenborough a BBC-nek adott interjújában nemrég többek között erről a problémáról, de a népességnövekedésről és a húsfogyasztásról is beszélt. Ennek kapcsán válogattunk elgondolkodtató idézeteket ismert emberektől.

„Nem különös, hogy a bolygó legintelligensebb lénye elpusztítja a saját lakóhelyét?” (Jane Goodall)

„A klímaváltozás tény, most is történik, és ez a legsürgetőbb fenyegetés, amivel fajunk szembenéz. Együtt kell dolgoznunk, nem halogathatjuk tovább. Támogatnunk kell a világ azon vezetőit, akik nem a nagy szennyezők, hanem az emberiség nevében szólalnak fel.” (Leonardo DiCaprio)

“Nincs szükségünk varázslatra, hogy megváltoztassuk a világot, az ehhez szükséges erő már bennünk van, mert megvan a hatalmunk, hogy jobbnak képzeljük.” (J. K. Rowling)

„A víz és a levegő, a Föld két leglényegesebb eleme, amiken az életünk múlik, globális szemétlerakóvá váltak.” (Jaques Cousteau)

„A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.” (David Attenborough)

„Tiszteletben kell tartanunk az óceánokat és úgy kell gondoskodnunk róluk, mintha az életünk múlna rajtuk. Mert az is múlik rajtuk.” (Sylvia Earle)

„Minden élőlény, a rovaroktól kezdve, boldogulni akar, nem szenvedni. Az ember csak egy a végtelen számú többi élőlény között. Ezért kétségtelen, hogy nem lehet fontosabb az ő boldogulása az összes többinél, főleg nem azok kárára.” (14. dalai láma)

„Ha rájössz, mennyit ér minden egyes élet, kevésbé fogsz a múlton merengeni, és jobban foglalkoztat majd a jövő fenntartása.” (Dian Fossey)

„Földünk nem engedheti meg magának a nyugati világ meggondolatlan fogyasztási lázát, amely mohó csápjaival körbeöleli a földgömböt. Túl nagy az ára, amit ráadásul javarészt a gyerekeinknek kell majd megfizetniük. Csak ha összefogunk, és elutasítjuk az olyan ételt, amelyhez méreg és szenvedés tapad, csak akkor szállhatunk szembe a bolygónkon keringő vállalati hatalommal. Fogjuk meg egymás kezét! Beszéljünk a némák és szegények helyett!” (Jane Goodall)

„A hulladék keletkezése az egyéni fogyasztásunk eredménye. Ha valamit nem veszünk meg, akkor abból soha nem lesz szemét.” (Tom Szaky)

Az október 10-én megjelenő, 2018/41. Nők Lapjában még többet olvashattok arról, hogyan hat a globális felmelegedés a mindennapjainkra.

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Pexels