Melyik az az állat, amit nem szeret? És minek köszönheti, hogy kis híján letiltották a tévé képernyőjéről? A szülinapos természettudós pályafutásában sok olyan pillanat volt, amit érdemes megismerni.

Mi lett volna ha…

Ha nem filmrendezőként csinált volna karriert, akkor minden bizonnyal tanár lett volna. Vele biztosan izgalmasak lettek volna a biológia órák. :)

Fogas kérdés

Első főnöke a BBC-nél nem akarta képernyőre engedni, mert túl nagynak találta a fogait. Azt mondta, lehet, hogy kedves és jó producer, de a fogai miatt nem szabad kamera közelébe engedni. Attenborough erre emlékezve viccesen megjegyezte, hogy az azóta eltelt 40 évben már elkoptak a fogai.

Főemlősök társaságában

Sir David egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor kapcsolatot teremtett egy ruandai hegyi gorillával. Akkor azt mondta: „Több értelem és megértés van a gorilla egyetlen pillantásában, mint bármely más állatéban, akit ismerek.”

A rekorder

32 tiszteletbeli diplomája van a különböző brit egyetemekről – több mint bárki másnak. Éppen ezt az információt osztja meg az orrszarvúcsalád legújabb tagjával. ;)

Találkozás a fenevaddal

David Attenborough-nál nagyobb állatbarátot keresve sem találhatnánk, de még ő sem mindegyikükkel van kibékülve, a patkányokat például kifejezetten utálja. A legenda maga mesélte, hogy amikor Indiában járt, a WC-n ülve egyszer csak kimászott a lábai közül egy rágcsáló… Így már érthető a viszolygása.

Két lábbal a földön

Nem szállt el a sikertől, 75 éves koráig mindig a turistaosztályon utazott. Csak ezután váltott a kényelmesebb első osztályra.

Bakiparádé

Bár a képernyőn tökéletesnek tűnik, a legendás műsorvezető az mondja, hogy az évek során nem egy bakit követett el. A kedvence az volt, ahol egy meredek, havas pályán sétált lefelé, miközben felkonferálta a műsort, de egyszer csak kicsúszott a képből.

Melyik a kedvenc állata?

Hetente több száz levelet kap a rajongóitól, de azok a kedvencei, amiket gyerekek küldenek neki. Még akkor is, ha nagyrészt csak az iránt érdeklődnek, mi Sir David kedvenc állata. :)

A vicces alteregó

Úgy tartják, hogy a hírességből akkor lesz legenda, ha paródia készül róla. Sir Davidről pedig készült! Egy ausztrál televíziós csatorna David Rabbitborough néven mutatta be a híres természettudós alteregóját, akit a komikus Ian McFayden játszott.

+1: A generációs kedvenc

Sir David olyan karriert futott be, amit csak kevés természettudós mondhat el magáról. Remek érzékkel mutatta be a betondzsungel lakóinak a forró szavannák és párás esőerdők élővilágát – dokumentumfilmjein generációk nőttek és nőnek a jövőben is fel.

Szöveg: D.A.

Forrás: heraldsun.com.au

Képek és gifek: Pinterest, giphy.com