A világhírű csimpánzkutató, etológus, antropológus egész életét az emberszabású majmok megfigyelésével töltötte, és rengeteg dokumentumfilmet forgatott. A napokban Angliában mutatták be a Jane című alkotást, amely több szempontból is különleges. Ezen felbuzdulva gyűjtöttünk csokorba néhány elgondolkodtató bölcsességet tőle.

A 2017-ben készült, BAFTA-díjra jelölt Jane című dokumentumfilm új nézőpontból mutatja be az ismert csimpánzkutató életét. A dokumentumfilmhez a készítők több mint 100 órányi, korábban sehol nem látott, 16 mm-es szalagra rögzített felvételt használtak fel, amelyek még az 1960-as évek elején készültek a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban. Ez az új portré a kutató magányát és aprólékos munkáját ragadja meg. A film egyik részét a régi felvételek képzik, ezt egészíti ki az az interjú, amelyet frissen vettek fel a világhírű kutatónővel. A film a NatGeo műsorán, április 1-jén, 18 órakor lesz látható, az előzetest ide kattintva nézhetitek meg. Addig is érdemes elgondolkodni Goodall szavain, mellyel a környezetvédelemre és az emberi felelősség fontosságára hívja fel a figyelmet.

„Mindannyiunknak örömet szerez a minket körülvevő természet szépsége, ha képesek vagyunk meglátni. Még a nagyvárosok forgalmas utcáin is megesik, hogy apró növénykék törnek elő merészen az útburkolat repedéseiből. Álljunk meg egy pillanatra, vegyük szemügyre, és csodáljuk meg »elszántságát«, élni akarását! És adjunk hálát, hogy egy ilyen csodálatos, lenyűgöző és varázslatos világban élünk – a növények világában.”

„Az erdők nyugalma a létezésem része lett. És valóban, ha behunyom a szemem, olykor át tudom változtatni a hangos társalgás vagy a forgalom zaját a páviánok vagy csimpánzok kiáltozásává, a szél zúgásává az ágak közt, vagy a tengerparton megtörő hullámok harsogásává. Ajándék, hogy rendelkezem ezzel a képességgel, amelyet az erdőtől kaptam, és amelyért mélységesen és végtelenül hálás vagyok.”

„Amikor elfogadjuk, hogy még a kevésbé fejlett aggyal rendelkezők is éreznek fájdalmat, új megvilágításban kezdjük majd átgondolni a többi állathoz fűződő kapcsolatunkat. Nemcsak alázatosak leszünk, hanem szégyenkezni is fogunk, mivel nemtörődömségünk és tudatlanságunk oly sok kegyetlenséget okozott.”

„Az emberi faj elkülönült az állatoktól, önteltségében azonban uralni akarja a természetet. Szerencsére az édenkertet még nem pusztítottuk el teljesen.”

„A Föld bolygót ért bántalmazás összes hatása fokozatosan eléri a társadalom minden rétegét, a világ minden részén. Egyre többen értik meg, hogy a termőföldjeink vegyszerekkel való mérgezése egyben önmagunk mérgezését jelenti. És egyre több ember kezd ráeszmélni, milyen is lesz a világ dédunokáinknak, ha mi nem cselekszünk. Mégpedig azonnal.”

„Az erdő nem azért van, hogy »szolgáljon« minket! Inkább bölcsen meg kell értenünk a működését, és hálásan elfogadni a jótéteményeit.”

„Azzal, hogy gondnokként viselkedünk, megfontoljuk, hogyan élünk, és milyen igényeket támasztunk a bolygó természetes előfordulásaival szemben, segíthetünk e világot jobbá tenni minden élőlény számára. Ráadásul mi magunk is jobban fogjuk érezni magunkat, kevesebb lesz a bűntudatunk.”

Összeállította: M. M., S. R.
Fotó: Pinterest