7 emlékezetes alakítás a gyönyörű francia színésznőtől, Marion Cotillardtól

Ha kell, akkor világhírű sanzonénekesnő bőrébe bújik, ha a forgatókönyv úgy kívánja, akkor amputált lábú delfinidomárt játszik. Korábban mégis azt nyilatkozta a ma 44 éves, tehetséges művésznő: „Hiszen önmagamnak lenni sem egyszerű, hát még mássá válni...” Emlékezetes alakításaival ünnepeljük Marion Cotillardot.

Taxi (1998)

Bár az első filmszerepét a La belle verte című vígjátékban játszotta el 1996-ban, az igazi áttörést a hazánkban is nagy sikert aratott, Luc Besson féle Taxi hozta el számára 1998-ban. A mozi második és harmadik részében is szerepet kapott a színésznő. Ekkor mi is felfigyeltünk a tehetségére.

Nagy Hal (2003)

2002-ben a Taxi 3 forgatása után, amelyben úgy játszott, hogy előzetesen nem olvashatta el a forgatókönyvet, megelégelte az egyszerű fruska karakterét, ezért jelezte Luc Besson producer-forgatókönyvírónak, hogy a továbbiakban nem kíván a szereplőgárda tagja lenni. A következő szerepet Tim Burton kínálta fel neki 2003-ban, a Nagy Hal című filmdrámában.

Hosszú jegyesség (2004)

Jean-Pierre Jeunet 2004-ben forgatott, Hosszú jegyesség című filmjében Tina Lombardi szerepe hozta meg számára az első César-díjat, a legjobb mellékszereplő színésznő kategóriában.

Piaf (2007)

Az Edith Piaf életét bemutató film főszerepéért az Amélie csodálatos életében játszó Audrey Tautou-val versenyzett, végül Marion kapta meg a munkát. 2007-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a díszbemutató után a közönség tizenöt perces állótapssal jutalmazta a szereplőgárdát és az alkotókat. Cotillard játékát BAFTA-díjjal, Golden Globe-díjjal és César-díjjal jutalmazták, 2008 februárjában pedig megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is. Marion Cotillard lett a második francia színésznő, 48 évvel Simone Signoret díjazása után, aki legjobb színésznőként Oscar-szobrot vehetett át. A másik érdekesség a díjjal kapcsolatban, hogy korábban egyedül csak Sophia Loren kapott Oscart idegen nyelvű szerepért – az akkor 33 éves Marion volt az első francia nyelvű színész, aki angol nyelvű szerepért vihette haza az aranyszobrot.

Eredet (2010)

Három évvel később Leonardo DiCaprio oldalán megkapta a női főszerepet az Eredet című amerikai-brit koprodukcióban készült sci-fi akciófilmben. Az alkotás négy kategóriában kapott Oscar-díjat és 2010 legnézettebb filmjeinek egyike volt, nem véletlenül…

Éjfélkor Párizsban (2011)

A következő évben Woody Allen szintén Oscar-díjas filmjében, az Éjfélkor Párizsban című alkotásban játszotta el Adrianát, a titokzatos szépséget, akibe az alkotás főszereplője, Gil (Owen Wilson) az 1920-as évek francia fővárosában beleszeret. A filmet nagyon jól fogadta a közönség és a kritikusok egyaránt, 1000 moziban vetítették a romantikus vígjátékot.

Rozsda és csont (2012)

A 2012-es cannes-i fesztiválon mutatták be Rozsda és csont című francia-belga filmdrámát, amelyben Marion egy amputált lábú delfinidomárt játszik. A felkészülés során a színésznő úszóleckéket vett, hogy gyakorolja a láb nélküli úszást, megtanult bottal járni és egy hetet töltött az antibesi Marineland szórakoztatóparkban, hogy irányítani tudja a delfineket. A drámában nyújtott erős alakítása nemzetközi elismerést váltott ki, amiért BAFTA- és Golden Globe-díjra is jelölték.

 

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb