Az öntörvényű NYILAS – Woody Allen különös világa

„Nem félek a haláltól, egyszerűen csak nem akarok ott lenni, amikor bekövetkezik” – így hangzik Woody Allen egyik szarkasztikus hitvallása, amely nagyon jól tükrözi az amerikai színész-rendező kettős jellemét, az életigenlést, másrészt viszont a talán be sem vallott szorongást.

Woody Allen

Abraham Lincoln, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Robin Williams, Bob Dylan, Mark Twain, Bobby Fischer, Michael Jackson… és Woody Allen. Veretes névsor. Mi a közös bennük? Nos, mindegyiküknél kisebb-nagyobb mértékben diagnosztizálták az úgynevezett Asperger-szindrómát, amely az autizmus egyik formája. Noha betegségként tartják számon, az ebben a kórban szenvedők többsége teljes mértékben képes a beilleszkedésre. Akár önkéntelenül is tudnak alkalmazkodni a társadalomban, annak ellenére, hogy felismerik, ők mások, mint a nagy átlag. S e nevek láttán talán mondani sem kellene, többnyire az átlagosnál magasabb intelligenciaszint jellemző rájuk.

Nehéz kommunikáció

Woody Allen horoszkópját vizsgálva rögtön feltűnik, hogy Nyilas jegy szülötteként a Merkúr is ebben a jegyben tartózkodik. Az ilyen egyének túlságosan is élénkek, igen gyakori, hogy a Nyilas természetes lelkesedése, intelligenciája, széles látóköre győzedelmeskedik az énje fölött, egyszerűbben fogalmazva: túlságosan is egoista lesz. Nehezen ismeri fel a rá leselkedő csapdákat, főként a lelki eredetűeket. Allennél még egy esetben felbukkan a Nyilas jegy: születésekor a Jupiter is e jegyben volt. Nem hazudtolta meg az ilyen együttállások egyik jellemzőjét: noha kiemelkedő szellemi képességekkel áldotta meg a sors, ezek gyermekkorában nem mindig mutatkoznak meg. Ráadásul a Nyilasok nehezen viselik az iskolai előírásokat, mégis többnyire korlátozzák magukat, amivel nem kis lelki sérülést szenvednek el. Allen egy brooklyni héber iskolában kezdte tanulmányait, ám innen eltanácsolták, így átiratkozott egy közönséges állami iskolába. A középiskola után a New York-i egyetemen kommunikációt és filmművészetet hallgatott, nehezen alkalmazkodott, első filmes vizsgáján rögtön megbukott, utóbb ott is hagyta az intézményt.

Egyetlen Oscar-díj

Allen tipikus Nyilas, jellemző rá a veleszületett buzgalom, lelkesedés, ami olykor meggondolatlansághoz, szükségtelen kockázatvállaláshoz vezethet. Életigenlő, de szertelensége könnyen féktelenségbe csaphat át. A Vízöntőben lévő Hold a kiszámíthatatlanság számtalan jelét mutatja, a hirtelen jött ötletek, a pillanatnyi kényszer okozta megoldások számos konfliktus forrásai lehetnek. Még inkább bonyolíthatja a helyzetet, hogy utólag nehezen talál magyarázatot a korábbi cselekedeteire.

A folytatásáért lapozzátok fel a Nők Lapja Ezotéria 2017/6. számát!

Szöveg: C. Azahar

Illusztráció: Getty Images