7+1 sztár, aki díszdoktori címet vehetett át példamutató tevékenységéért

A napokban számolt be az amerikai Billboard online magazin arról, hogy az ismert énekes, Sting a Rhodes Island állambeli Providence-ben működő Brown Egyetem alapításának 250. évfordulója alkalmából díszdoktori címet vehetett át. Rajta kívül feleségét, Trudie Stylert, illetve a Nobel-díjas fizikust, J. Michael Kosterlitz-et is kitüntették. Ebből az apropóból összegyűjtöttük azokat a hollywoodi hírességeket, akik korábban szintén díszdoktori címet kaptak.

Meryl Streep

Meryl Streep négy díszdoktori címet is átvehetett korábban, amiből hármat a világ legrangosabb egyetemeitől, a Harvardtól, a Yale-től és Princetontól kapott. A többszörösen díjazott színésznő legutóbb a bloomingtoni Indiana Egyetemen vett át kitüntetést a filmes szerepeiért és a nők jogaiért való küzdelme kapcsán.

Ben Affleck

A kétszeres Oscar-díjas színész 2013-ban a Brown Egyetemen kapott díszdoktori címet, az általa rendezett Az Argo-akció című filmjének hatalmas sikere miatt.

Oprah Winfrey

A legbefolyásosabb emberek listáján szereplő Oprah nem csoda, hogy több díszdoktori cím tulajdonosa is. A társadalmi tevékenységéért, emberszeretetéért, és az üzleti életben végzett munkájáért kapta a kitüntetéseket a Princetontól, a Howard Egyetemtől, a Duke Egyetemtől és a Harvardtól.

J.K. Rowling

Minden idők egyik legsikeresebb íróját, a Harry Potter könyvsorozat szerzőjét, J.K.Rowlingot az elmúlt tizenöt évben hét díszdoktori címmel jutalmazták munkájáért. Doktorátust szerzett az Exeter Egyetemről, a St. Andrews Egyetemről, a Napier Egyetemről, az Edinburgh-i Egyetemről, a Dartmouth College-on, a Harvard Egyetemről és az Aberdeen Egyetemről.

Robert De Niro

A legendás filmsztár 2012-ben vehetett át díszdoktori címet a Bates College-on.  Annak ellenére, hogy De Niro korábban kifejezetten negatívan nyilatkozott a felsőoktatásról, igazán megható beszédet tartott a díj átvételekor: „Ha színész vagy, légy mindig hű a karakteredhez… Ha nem vagy színész, akkor dolgozz azon, hogy megtaláld a saját karaktered, és légy mindig őszinte magadhoz.”

Bono

A U2 frontemberének két díszdoktori címe is van – az egyiket a dublini Trinity College-on vehette át 2003-ban, a másikat 2004-ben kapta a UPenn-en. Mindkettővel a művészi munkáját és humanitárius erőfeszítéseit ismerték el.

Sir Paul McCartney

2008-ban az amerikai Yale Egyetem avatta díszdoktorrá az egykori Beatles-tagot. Az egyetem vezetői a “rock, roll, rhythm and blues műfajok forradalmai megújításáért” adományozták a kitüntetést az akkor 65 éves zenésznek. McCartney személyesen vette át a megtisztelő címhez járó oklevelet az ünnepségen, miközben egy helyi zenekar a Hey Jude című Beatles-klasszikust játszotta a színpadon.

Szöveg: D.E.

Fotók: IMDb, Archív

(businessinsider.com)