A párizsi sikk mesterére, Hubert De Givenchy-ra emlékezünk

Audrey Hepburn kedvenc divattervezője, az haute couture ruhakölteményeiről híres francia ikon, Hubert de Givenchy március 10-én, 91 éves korában hunyt el. Ezzel a cikkünkkel rá emlékezünk.

A tehetséges francia divattervező, Hubert James Marcel Taffin de Givenchy 91 évvel ezelőtt, a francia Beauvais-ben arisztokrata család gyermekeként látta meg a napvilágot. Hároméves volt, amikor elveszítette édesapját, ezután édesanyja és nagymamája nevelte.

Givenchy

17 éves volt, amikor Párizsba költözött és megkezdte tanulmányait az École Nationale Supérieure des Beaux-Arts művészeti iskolában. Bár eredetileg jogi pályára készült, végül úgy döntött divattervező lesz. A második világháború után, 1944-ben már az akkoriban igen híres tervező, Jacques Fath gyakornokaként tevékenykedett és később olyan divatházaknál is sikerült tapasztalatot szereznie mint, a Lucien Lelong, a Robert Piquet vagy az Elsa Schiaparelli.

Givenchy

8 évvel később a fiatal tervező megnyitotta a Givenchy divatházat. Az első kollekciót a visszafogott stílus jellemezte: hosszú szoknyák és derékban szabott felsők, valamint Bettina Graziani modell után az ikonikus, fodros ujjú “Bettina blúz” szerepelt a gyűjteményében.

Bettina blúz

A következő összeállításban már helyett kaptak a Givenchy későbbi munkáira is jellemző hangsúlyos estélyi ruhák, valamint a női kalapok, ezzel együtt pedig a tervező neve a párizsi elegancia szinonimájává vált.

Givenchy kalap

1953-ban Givenchy találkozott Cristóbal Balenciaga spanyol tervezővel, akit nagyra becsült és szeretett mentora lett. Azonnal megtalálták a közös hangot, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1950-es évek közepén a két csapat összeállt és egy teljesen új irányzatot mutattak be, amit röviden “sack”-nak (azaz zsákruhának) hívtak: az A-vonalú ruhadarab nem volt derékban szabott, meghagyták a ruha anyagának természetes esését.

Sack

Az 1960-as évek elején Givenchy a fiatalabb korosztályt szem előtt tartva sokkal rövidebb ruhákat tervezett és az egyes daraboknál az egyenes szabásvonal dominált.

Givenchy

Givenchy pályafutása során számos hírességet öltöztetett, de kétség kívül a legkülönlegesebb és szorosabb kapcsolat az Oscar-díjas Audrey Hepburn színésznőhöz fűzte.

Audrey és Givenchy

Többek között az 1957-es Mókás arc című romantikus vígjátékban és az 1961-ben debütált, Álom luxuskivitelben című kultfilm stylingjában is közreműködött, ez utóbbiban azt a bizonyos “kis feketét” is ő adta a világhírű színésznőre.

Audrey Hepburn

Audrey-n kívül a huszadik század egyik legnagyobb filmcsillagát, Elizabeth Taylort, valamint a bájos és lehengerlő Grace Kelly-t is többször ellátta divattanácsokkal a francia tervező.

Elizabeth Taylor

Grace Kelly

Az Egyesült Államok egykori first ladyje, Jackie Kennedy is számíthatott rá. John Kennedy felesége 1961-ben a Versailles-i Palotába tett hivatalos látogatásakor egy meseszép Givenchy haute couture kreációt viselt.

Jackie Kennedy

Givenchy 1988-ban eladta divatszalonját a Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) csoportnak, majd hét évvel később visszavonult és bemutatta utolsó kollekcióját. Utolsó éveiben egy franciaországi birtokon, a vidéki Le Joncheton élt. Munkáit a New York-i Fashion Institute of Technology-ban és a párizsi Musée Galliera-ban is bemutatták, 1996-ban pedig az Amerikai Divattervezők Tanácsa Életmű Díját is megkapta.

Givenchy

 

Összeállította: D. E.

Fotók: Pinterest

(biography.com, dailymail.co.uk)