Hat híresség híres beszéde női jogokról, emberségről és a nők lehetőségeiről a világban

Nőnapkor (is) felelősségünk a nők helyzetéről, jogairól beszélni, és még mielőtt megnyugodva hátradőlnénk azzal a tévképzettel, hogy nálunk, Európában nagyjából minden rendben van, álljunk meg egy szóra, és legyünk kritikusak! Mert csak mi, nők vagyunk képesek változtatni azokon a sztereotípiákon, amelyek meghatározzák az életünket. Az alábbi hírességek lépten-nyomon a női egyenjogúságot hirdetik, nőnap alkalmából ikonikus beszédeikkel köszöntünk minden nőt. 

Hillary Clinton – Emberi jogok = női jogok (1995)

„Ha csak egy üzenetet visznek el magukkal erről a konferenciáról, akkor az ez legyen: az emberi jogok azok női jogok, és a női jogok egyben emberi jogok is. És erről jogunk van beszélni és jogunk van meghallgattatni is.”

Reese Witherspoon – Az ambícióról (2015)

„Az ambíció nem egy negatív kifejezés, csupán annyit jelent, hogy tisztában vagy önmagaddal és a képességeiddel. Képzeld el, mi történne, ha mindannyian elég bátrak lennénk, hogy higgyünk a saját képességeinkben, és egy kicsit még ambiciózusabban állnánk az élethez! Azt gondolom, hogy megváltozna a világ.”

Anne Hathaway – A nők szülés utáni helyzetéről (2017)

„Négy amerikai nőből egy a szülés után két héttel visszamegy dolgozni, mert másként nem tudná fizetni a számláit – ez elképesztő szám, az amerikai nők 25%-a. (…) Az én családomban édesanyámnak döntenie kellett a karrier és a gyereknevelés között, a választása következtében háztartásbeliként, fizetés nélkül élte az életét, mert akkoriban nem volt más alternatíva.”

Emma Watson – Mi a feminizmus? (2014)

„A feminizmus mint olyan, azért küzd, hogy a nőket és férfiakat ugyanazok a jogok és lehetőségek illessék meg.  (…) Sajnos jelen pillanatban nincs olyan ország a világon, ahol megvalósulna a nemek közötti egyenlőség. Én szerencsés családban nőttem fel, mert a szüleim nem szerettek kevésbé, mint ha fiú lettem volna, az iskolában nem fogtak vissza, csak mert lány vagyok (…), de nem minden nő kapja meg ezeket a jogokat az életében.”

Meghan Markle – A hétköznapi dolgok ártó hatásáról (2015)

„Alsó tagozatos koromban láttam egy műsort, amelyben volt egy mosogatószer-reklám, azzal a szlogennel, hogy »A nők egész Amerikában küzdenek a zsíros fazekakkal és serpenyőkkel.« Két fiú osztálytársam azt mondta: »Igen, itt a nők helye, a konyhában.« Emlékszem, mennyire megrázott, és milyen dühös voltam. Emellett megbántva is éreztem magam, mert nem volt igazságos – valamit tennem kellett.”

Oprah Winfrey – A fekete kislány, aki maga is példaképpé vált (2018)

„Azt szeretném, hogy minden lány, aki ezt a műsort nézi, tudja: a horizonton már megjelent az új nap. És amikor ez a nap felkel, azt nagyon sok csodálatos nőnek és néhány kivételes férfinak köszönhetjük.”

 

Keressétek a Nők Lapja nőnapi számát március 7-étől az újságosoknál!

Összeállította: M. M.

Nyitókép: Pinterest