5 színésznő 5 felejthetetlen beszéde a Golden Globe elmúlt éveiből

Meryl Streep tavalyi emlékezetes megszólalása után idén Oprah Winfrey nevétől hangos a sajtó. Visszatekertük kicsit az idő kerekét, és összegyűjtöttük azokat a színésznőket, akik beszédükkel feledhetetlen pillanatokat szereztek nekünk.

Barbra Streisand – 2000, életműdíj

Életműdíjat a Golden Globe fennállásának 65 éves történetében mindössze tizenkétszer ítéltek oda nőnek. 2000-ben a világhírű színésznő-énekesnő, Barbra Streisand nyerte el a kitüntetést, aki hivatástudatról és szenvedélyről beszélt.

Valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy válhat-e belőle színész. Erre én azt feleltem: Ha már megkérdezted, akkor a válaszom az, hogy nem. Mert az egyetlen okunk arra, hogy ezt az életet válasszuk, az a bennünk rejlő határtalan szenvedély, és az a tudat, hogy nincs más választásunk.

Barbra Streisand színpadra lépését itt nézhetitek meg.

Jodie Foster – 2013, életműdíj

Jodie Foster 2013-as beszéde megrázó volt, és nagyon őszinte. A zárkózott sztár köszönetnyilvánítása különösen intim hangulatúra sikerült, ugyanis Jodie Foster először itt ismerte el, hogy a nőkhöz vonzódik, emellett beszélt édesanyja betegségéről is.

Ez egy nagy vallomás lesz ma este. Korábban csak a közeli barátaimnak, a családomnak, majd később néhány kollégámnak beszéltem ilyesmiről. Azt mondják, manapság minden hírességnek ki kell tárulkoznia, legyen az egy sajtótájékoztató, egy új parfüm vagy akár egy valóságshow. Sajnálom, de én nem ilyen vagyok. Egészen kicsi korom óta reflektorfényben vagyok, és mindennél többre becsülöm a privát pillanatokat. Néha azonban ki kell állnunk, és köszönetet mondani azoknak, akik a részeseivé tettek minket ennek. (…) Nem állhatnék itt ma este anélkül, hogy köszönetet ne mondanék neki (Cydney Bernard, Jodie Foster korábbi élettársa). Ő a szerelmem, a lelki társam, és a legjobb barátom 20 éve. Borzasztó büszke vagyok a mi modern családunkra.

Jodie Foster színpadra lépését itt tekinthetitek meg.

Emma Stone – 2017, legjobb színésznő

Emma Stone 28 évesen élete első Golden Globe-díját azoknak ajánlotta, akik a Kaliforniai álomban alakított karakteréhez hasonlóan álmodoznak, de tesznek is az álmaikért.

Úgy gondolom, hogy a remény és a kreativitás a világ két legfontosabb dolga, és ez a film erről szól, az álmodozókról. Olyan emberekről, akiknek csaptak már az arcukba ajtót – átvitt és tényleges értelemben is. Színészekről, akik nem kaptak elég időt egy-egy meghallgatáson, vagy hiába vártak egy hívásra. Bárkiről, bárhol a világon, aki néha úgy érzi, hogy inkább feladná, majd megrázza magát, és mégis továbbmegy. Ezt a díjat nektek ajánlom!

Emma Stone beszédét itt hallgathatjátok meg.

Meryl Streep – 2017, életműdíj

A színésznő tavalyi beszéde alaposan felkavarta a közvéleményt. Meryl Streep az elnökválasztás kapcsán erős kritikát fogalmazott meg a politikai nagyhatalmakkal szemben, ehhez hasonló politikai hangvételű megszólalás még nem volt a Golden Globe történetében.

Hollywood telis-tele van kívülállókkal és külföldiekkel. Ha kirúgod az összeset, nem marad más, amit nézhetnél, mint az amerikai foci és a harcművészet (ami ugye nem igazi művészet). Rövid időt kaptam arra, hogy mindezt elmondhassam. Egy színész egyedüli feladata, hogy belépjen olyan emberek életébe, akik eltérnek az átlagtól, és megmutassa a nagyközönségnek, milyen érzés is ez valójában. (…) Ahogy kedves barátom, a nemrég elhunyt Leia hercegnő mondta egyszer nekem: Fogd az összetört szívedet, és alakítsd át művészetté!

Meryl Streep beszédét ide kattintva éritek el.

Oprah Winfrey – 2018, életműdíj

Nem mehetünk el a tegnapi Golden Globe-gála nagy pillanata mellett, amikor is a díjkiosztó történetében először fekete nő vehette át az életműdíjat. Oprah beszéde annyira felvillanyozta az embereket, hogy az  Instagramon szárnyra kapott az #Oprah2020 hashtag, amellyel az emberek arra céloznak, hogy akár ő is lehetne Amerika következő elnöke.

A zaklatási sztorik nem csak a szórakoztatóiparra voltak hatással. Fejet hajtok azok előtt a nők előtt, akik évekig viselték el a zaklatást, mert – mint édesanyámnak – számlákat kellett befizetniük, vagy az álmaikat kergették. Ők azok a nők, akiknek a nevét sohasem ismerjük meg (…) Azt szeretném, hogy minden lány, aki ezt a műsort nézi, tudja: a horizonton már megjelent az új nap. És amikor ez a nap felkel, azt nagyon sok csodálatos nőnek és néhány kivételes férfinak köszönhetjük.

Oprah teljes beszédét itt találjátok.

Összeállította: M. M.

Fotó: Pinterest